Van 1 tot 7 juni 2023 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Zoals elk jaar vragen we tijdens deze week extra aandacht voor jongeren die binnen hun familie zorg verlenen, extra zorgen hebben of zelf zorg en aandacht missen, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving heeft.

Onderstaand activiteitenoverzicht is niet compleet. Heb je aanvullingen? Stuur deze dan door naar: info@markant.org.

Voor Jonge Mantelzorgers

Noord
Jongerenwerkorganisatie DOCK in Amsterdam Noord organiseert bij jongerengroepen en scholen STRIJDERS: het interactieve forumtheater waarbij zij scenes van het leven van een jonge mantelzorger uitspelen. De deelnemende jongeren worden gevraagd mee te doen en te oefenen met (nieuw) gedrag.

Zuidoost
Encourager gaat langs op scholen Bindelmeer College en Ir. Lelylyceum. Hier delen zij lekkers uit en gaan ze het gesprek aan met de jongeren over jonge mantelzorg.

Nieuw-West
Combiwel Jongerenwerk gaat enquêtes afnemen bij jongeren om te achterhalen wie de jonge mantelzorgers zijn. Met hen gaan ze dan een verrassingsactiviteit doen!

Zuid
Combiwel Jongerenwerk organiseert voor al hun groepen op drie verschillende locaties een high tea. Daarop volgt een korte workshop over jonge mantelzorg.

Buitenveldert, locatie A.J. Ernst: 1 juni, van 16:00 tot 18:00 uur.
Aanmelden: Bel Marleen, telefoonnummer: 06-13063831

Rivierenbuurt, locatie De Rijn: 6 juni, van 18:00 tot 19:00 uur.
Aanmelden: Bel Fatima, telefoonnummer: 06-23050751

De Pijp, locatie De Edelsteen: 6 juni, van 18:00 tot 19:00 uur.
Aanmelden: Bel Linda, telefoonnummer: 06-27581872

Klik hier voor de uitnodiging.

Ook worden in Zuid gratis ijsjes uitgedeeld door Markant en Jongerenwerk. Zij staan bij het Cornelis Troostplein op woensdag 7 juni van 15:30 tot 16:30 uur.

West
The Mall organiseert bij een aantal van hun groepen workshops over jonge mantelzorg. Voor de jonge mantelzorgers in hun netwerk organiseren zij een luxe diner en bioscoopuitje.

Elance en DOCK organiseren beiden verrassingsactiviteiten voor de meiden in hun netwerk.

Permens, Jongeren Service Punt, Buurtteam, Combiwel, The Mall, Elance en DOCK komen samen met Markant gratis ijsjes uitdelen in West op donderdag 1 juni. Zij zijn op het Bos en Lommerplein van 15:00 tot 16:00 uur en op het Balboaplein van 16:30 tot 17:30 uur.

Centrum
DOCK gaat bij het Cartesius en ROC van Amsterdam een uitdeelactie doen. Hierbij gaan zijn met leerlingen op het schoolplein het gesprek aan over jonge mantelzorg.

Daarnaast delen DOCK, Elance en Permens samen met Markant gratis ijsjes uit bij De Witte Boei op de Kleine Wittenburgerstraat op vrijdag 2 juni van 15:30 tot 16:30 uur.

Oost
Op donderdag 1 juni organiseert De Hogeschool van Amsterdam een markt voor studenten op de campus bij het Wibauthuis bij FLOOR (een open ruimte op de begane grond bij de entree) van 14.00-16.00. Je kan je laten masseren en ‘ontprikkelen’ in een prikkelarme ruimte. Op deze markt staan stands met meer informatie voor de jonge mantelzorger. Ook hebben professionals de mogelijkheid om met studenten het gesprek aan te gaan. Klik hier voor meer informatie.

Voor aanmelden bij een van de activiteiten kun je mailen naar trademaker@markant.org. Zij zet je door naar de juiste contactpersoon.

Voor professionals

Online
Veel organisaties in zorg en welzijn doen mee aan de digitale campagne op Facebook en Instagram voor de Week van de Jonge Mantelzorger. Zij hebben daarvoor een digitale toolkit ontvangen met content waarmee ze elke dag een post kunnen maken. Ben je ook geïnteresseerd in de campagne? Neem contact op met Tessa Rademaker: trademaker@markant.org.

Symposium voor professionals werkzaam in ziekenhuis en zorg

Op 5 juni 2023 organiseren wij samen met OLVG en  i.s.m. gemeente Amsterdam, MEE A/Z, Prezens/Arkin Jeugd en Gezin en het Ingeborg Douwes Centrum een symposium over de impact van ziekte en zorg op kinderen. Als er ziekte bij een familielid wordt geconstateerd, gaat alle zorg naar de patiënt. Maar wat voor impact heeft dit op de (andere) kinderen in het gezin?

Dit symposium is voor alle professionals die werkzaam zijn in een ziekenhuis en de zorg: (huis)artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers.

Het symposium vindt plaats in het OLVG, locatie Oost: Oosterpark 9, 1091 AC Amsterdam van 17.00 tot 18.30 uur.
Je kan ook online deelnemen. Klik hier voor meer informatie.