Zaterdag 29 oktober gaat de wintertijd in. Voor veel mensen lekker een uurtje langer slapen. Maar voor sommige mensen is deze verandering helemaal niet zo fijn. Bijvoorbeeld mensen met dementie. Hun biologische klok raakt van slag, doordat het bijvoorbeeld buiten donker is terwijl het voor hun nog licht had moeten zijn. Maar hoe kun je er voor zorgen dat de overgang van zomer- naar wintertijd zo soepel mogelijk gaat? Hieronder een aantal tips.

Tip 1: Praat erover
Zo kan je naaste wennen aan het idee dat de winter eraan komt. Praat over dingen die met de winter te maken hebben. Zoals de korte dagen en dat het langer donker is. Maar ook dat je het binnen gezellig kan maken met kaarsen of lampjes.

Tip 2: Maak het zichtbaar 
Zet het op de kalender, in de agenda of het schrijfboekje van de familie dat de wintertijd ingaat.

Tip 3: Routine
Mensen met dementie varen sowieso goed bij routine. Maar zeker in een periode waarin dingen veranderen is routine extra belangrijk.

Tip 4: Verzet samen de klokken
Maak er een gezellig moment van en verzamel alle klokken in huis. Vergeet de horloges niet. Soms zit er ook een bijzonder verhaal aan een oud horloge. Dit kan een mooie aanleiding zijn om te praten over vroeger.