Zondag 31 maart gaat de zomertijd in. De klok gaat een uur vooruit, dus dat wordt een uurtje korter slapen. Dat vind niemand leuk. Maar voor sommige mensen is deze verandering nog minder fijn. Bijvoorbeeld mensen met dementie. Hun biologische klok raakt van slag, doordat de dag ineens langer is. Hoe kun je ervoor zorgen dat de overgang van winter- naar zomertijd zo soepel mogelijk gaat? Hieronder een aantal tips.

Tip 1: Praat erover
Zo kan je naaste wennen aan het idee dat de zomer eraan komt. Praat over dingen die met de zomer te maken hebben. Zoals de lange dagen en dat het langer licht is. Maar ook dat je weer lekker lang naar buiten kunt en de zon weer veel zal schijnen.

Tip 2: Maak het zichtbaar 
Zet het op de kalender, in de agenda of het schrijfboekje van de familie dat de zomertijd ingaat.

Tip 3: Routine
Mensen met dementie varen sowieso goed bij routine. Maar zeker in een periode waarin dingen veranderen is routine extra belangrijk.

Tip 4: Verzet samen de klokken
Maak er een gezellig moment van en verzamel alle klokken in huis. Vergeet de horloges niet. Soms zit er ook een bijzonder verhaal aan een oud horloge. Dit kan een mooie aanleiding zijn om te praten over vroeger.

Kalenderklok
Ken je de BBrain kalenderklok? Deze laat niet alleen de tijd zien, maar ook de agenda van de dag. Je kunt hier afspraken in zetten, maar ook tijdstippen waarop je naaste medicijnen moet innemen of een boterham moet smeren. Je hebt ze van basis tot uitgebreid. Een mooi moment om eens met je naaste naar te kijken.