Bij triadisch werken staat de samenwerking tussen naaste, cliënt en beroepskracht centraal. Een betere samenwerking leidt in de praktijk tot betere zorg voor de cliënt én het leidt tot meer werkplezier bij zorgmedewerker of verpleegkundige. Volg deze training en leer meer over triadisch werken binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Deze eerste training bereidt voor op de tweede training, waarbij het triade gesprek centraal staat. Deze vindt plaats op 2 juli. Je mag ook één van de twee trainingen doen. Voor het alleen volgen van de tweede training is affiniteit met triadisch werken een pré.

Training 1
Samenwerken met naasten in de ggz, hoe doe je dat?   

In deze interactieve training van 1 dag staat het werken met cliënten in de ggz én hun naasten centraal. Hiervoor is het belangrijk om je te verplaatsen in de naasten. Wie zijn het? Wat maken zij mee? Wat hebben zij nodig en van wie? En wat is er voor deze naasten? Je leert werken met een ecogram-genogram-levenslijn. Aan de hand van ‘ruis’-kaartjes (Schuld-Schaamte-Stigma-Trauma-Trots-Taboe-Ruzie-Rouw-Levend Verlies) leer je te kijken naar de relatie client en naaste en welke ruis daartussen kan zijn. Aan de hand van eenvoudige handvatten leer je bespreekbaar te maken waarom je wil samenwerken met de naasten. We kijken ook naar de Generieke Module Naasten. Hierin zijn landelijke handvatten beschreven over hoe hulpverleners in de ggz met naasten kunnen samenwerken.   

Aan de orde komt:  

  • Triadisch werken: de verhoudingen tussen cliënt, mantelzorger en beroepskracht.  
  • Wat betekent dit voor de samenwerking met de naasten?  
  • Aandacht voor de zorgrelatie tussen naasten en cliënt.  
  • Hoe kun je naasten betrekken als het contact tussen cliënt en naaste verbroken is.  
  • Wat te doen wanneer de cliënt geen eigen netwerk heeft.  

De trainer 
De training wordt gegeven door Henk-Willem Klaassen. Hij was spv en werkt nu als zelfstandige, als trainer. Hij is expert op het gebied van samenwerken met naasten. Hij heeft het boek Bondgenoten, hoe familieleden en hulpverleners in de psychiatrie kunnen samenwerken (2014). Hij is nauw betrokken bij de Zorgstandaard Naasten en geeft geregeld AKWA GGZ-Talks. Hij is trainer en eigenaar van zijn zzp bedrijf www.naastenbetrokken.nl.  

Wanneer
De eerste training vindt plaats op dinsdag 4 juni van 09:30 tot 16:00 uur. De tweede training vindt plaats op dinsdag 2 juli van 9:30 tot 16:00 uur. Het is inclusief lunch.  

Deze 2 trainingen vullen elkaar aan. Training 1 bereidt voor op Training 2. Je mag ook één van de twee trainingen doen. Als je alleen Training 2 wilt volgen, is affiniteit met triadisch werken een pré.  

Waar
De eerste training op 4 juni: Zalencentrum van Limmikhof, Nieuwe Keizersgracht 1A, 1018 DR Amsterdam.  

De tweede training op 2 juli: Zwanenburgwal 206 (5e etage), 1011 JH  Amsterdam 

Aanmelden
Deelname is kosteloos. Vooraf aanmelden is wel verplicht. Dat kan via onderstaand formulier: