Al gespot? Tot en met 22 maart kun je de posters ‘Ongeneeslijk, niet uitbehandeld’ tegenkomen in de stad. Het is een campagne om aandacht te vragen voor palliatieve zorg. Dat is zorg voor mensen in hun laatste levensfase.

We weten dat het begrip uitbehandeld de deuren sluit voor palliatieve ondersteuning, behandeling en zorg. Maar als je ziekte niet te genezen is, hebben behandelingen een ander doel, bijvoorbeeld jouw klachten verminderen, jouw leven makkelijker maken of jou meer controle geven.De poster wil laten zien dat palliatieve zorg draait om het leven. Dat er mogelijkheden zijn, ook al ben je ongeneeslijk ziek, om zo  lang mogelijk te blijven doen wat bij je past en wat je belangrijk vindt. Wat dat is, is voor ieder mens verschillend. We noemen dit kwaliteit van leven. Wat er allemaal mogelijk is, lees je op overpalliatievezorg.nl

Een van de mogelijkheden is de inzet van een vrijwilliger. In Amsterdam en Diemen kun je daarvoor terecht bij Markant. Het VPTZ team (vrijwilliger palliatieve terminale zorg) is ook aangesloten bij het stedelijk en landelijk palliatieve zorgnetwerk.
Klik hier als je meer wilt weten over de inzet van een vrijwilliger

Win een boek

Kom je een van de posters tegen in de stad? Maak dan een foto van jezelf of met anderen bij de abriposter, samen met een zin waarom het belangrijk is dat deze posters er zijn. De mooiste, indrukwekkendste inzendingen maken kans op een exemplaar van het boek ‘Leven toevoegen aan de dagen’ van Sander de Hosson. Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam | Diemen geeft 10 exemplaren weg. Het is een boek met aansprekende en ontroerende verhalen van mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig over slecht nieuws krijgen, de betekenis van de omgeving en hoe het proces, wat we palliatieve fase noemen, verloopt. Sander schrijft in nauwe samenwerking met coauteur Els Quaegebeur, journalist en schrijver.

Winnen? Stuur je foto en tekst samen met je naam en adres naar Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam | Diemen: secretariaat@npza.nl. Zij posten de inzendingen ook op hun website en LinkedIn.