Voor wie zorg jij? Zo op het oog een normale vraag, maar de meeste jongeren zullen de vraag niet snappen. Jij wel. Want jij bent 1 op de 4 jongeren die opgroeit met zorg thuis. Dat je dag en nacht klaarstaat voor een familielid met een ziekte, beperking of verslaving, mag gezien worden. Jij mag gezien worden. Het wordt tijd dat je – naast de zorg voor de ander – ook goed zorgt voor jezelf. En nu jij!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je zorgt dat je vader zijn medicijnen inneemt, je jouw broertje ’s morgens naar de dagbesteding brengt, of elke dag moet koken omdat het je moeder niet lukt. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Waarschijnlijk loop je door het zorgen zelf rond met zorgen. Daardoor kun je je misschien wat minder goed concentreren op bijvoorbeeld je huiswerk. En heb je minder tot geen tijd om leuke dingen met je vrienden te doen of gewoon een dagje te chillen in het park. En nu jij! is er voor jou. Om jou te helpen en te ondersteunen. Met praktisch advies, maar we hebben vooral oog en oor voor hoe het met jou gaat. Wil je persoonlijk contact of liever met een groep? Beide kan! Je kan ons ook volgen op Instagram: @en_nu_jij

Meld je direct aan!
Bel of app coach Tessa Rademaker: T 06 42 22 40 51
Bel of mail Markant, centrum voor mantelzorg: 020 886 88 00 | info@markant.org

Waarom zou je meedoen?

  • Door mee te doen, voel je je gesteund en krijg je meer inzicht in je situatie.
  • Je krijgt beter op een rijtje hoe jouw leven eruit ziet en wat je daaraan kunt en wilt veranderen.
  • Je leert jezelf beter kennen en leert veerkrachtiger te worden, waardoor je de situatie thuis beter kunt handelen.
  • Je leert hoe je hulp kunt vragen en accepteren.
  • Na de training kun je beter met je thuissituatie omgaan.
  • Je leert andere jongeren kennen die in dezelfde situatie als jij zitten. Je kunt je ervaringen delen en leren van elkaars tips en tricks (groepstraining).

Deelnemer Viroen Soebedar: Door ‘En nu jij!’ weet ik wat belangrijk voor mij is. Ik kan beter mijn grenzen aangeven en ik spreek weer vaker met mijn vrienden af.

Voor wie
Jongeren van 12-27 jaar die opgroeien met zorg voor hun vader, moeder, broer, zus, ander familielid of goede vriend.

Training of coaching
Doe mee aan ‘En nu jij!’, het supportprogramma voor jonge mantelzorgers. De training of coaching kost je niets. Maar levert wel veel op! Kies wat bij jou past:

1-op-1 online- of live coaching wanneer het jou uitkomt

Vind je het prettig om 1-op-1 contact te hebben met een coach? Je spreekt dan regelmatig af met je coach op een plek die jij kiest. Maar online contact of via de telefoon of whatsapp kan ook. Net wat jij wil en wat voor jou het handigste is. We vinden het belangrijk dat we je zo goed mogelijk ondersteunen.

+ 1-op-1 online of live coaching
+ Praktische handvatten en tips
+ Leer omgaan met emoties

Training met andere jongeren in dezelfde situatie (5 meetings op een vaste dag)

Lijkt het je wat om andere jongeren te ontmoeten die in dezelfde situatie als jij zitten. Geef je dan op voor de training. We komen 5x bij elkaar met de groep. Zo kun je onderling ervaringen, tips en tricks uitwisselen. Ondertussen werken we samen aan jezelf. Zodat je daarna de situatie thuis beter kunt handelen.

Voor wie
Jongeren van pakweg 15-20 jaar die opgroeien met zorg voor hun vader, moeder, broer, zus, ander familielid of goede vriend hebben we groepsbijeenkomsten. Ben je iets ouder? Neem dan wel contact op. Misschien pas je toch in de groep, of starten we een nieuwe groep voor jongeren van 20-25 jaar.

+ Training van vijf bijeenkomsten in een groep (incl. eten)
+ Praktische oefeningen om jezelf beter te leren kennen
+ Contact met leeftijdsgenoten en leer van elkaars tips en tricks

Wat ga je doen?
1e meeting: Introductie, elkaar leren kennen.
2e meeting: Hoe ga je om met vervelende gedachten?
3e meeting: Hoe voel jij je en wat zou je daaraan willen veranderen?
4e meeting: Wat vind jij belangrijk in je leven, waar ben je goed in?
5e meeting: Waar zou je hulp bij willen en hoe kun je dat regelen?
Terugkomdag: Tot slot is er na ongeveer 6 weken een terugkomdag, waarop we met elkaar bespreken hoe het sinds de training is gegaan.

We komen dus 5x bij elkaar in deze training. Je hoeft niets voor te bereiden of te doen. Gewoon zorgen dat je aanwezig bent en kunt zijn. De meetings zijn altijd aan het einde van de dag, van 17.00 tot 19.00 uur. Maak je geen zorgen over je rammelende maag, want wij zorgen voor eten.

Aanmelden voor de coaching of groepstraining

Geef je e-mailadres en telefoonnummer door aan ons of laat online een terugbelverzoek achter. De coach neemt altijd contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Na dit gesprek besluit je of En nu jij!-coaching wat voor jou is en welk programma je gaat volgen.

Bel, app of mail ons
Bel of app coach Tessa Rademaker: T 06 42 22 40 51
Bel of mail Markant, centrum voor mantelzorg: 020 886 88 00 | info@markant.org
Je kan ons ook volgen op Instagram.

Wat gebeurt er na je aanmelding?
Je hebt een kennismakingsgesprek met de coach. Je bespreekt jouw situatie en samen kijken we hoe we jou het beste kunnen ondersteunen. Of je behoefte hebt aan live- of online coaching en of je wilt deelnemen aan de training. Deelname aan 1-op-1 coaching is vrijblijvend en je bepaalt zelf hoe lang of hoe kort de coaching duurt.

Zo gaan we om met je privacy
We wisselen geen gegevens uit met andere instellingen, tenzij jij daar toestemming voor geeft. Als je 16 jaar of ouder bent nemen we geen contact op met je ouders, behalve als je dat zelf wil. Ben je onder de 16 jaar, dan heb je toestemming van je ouders nodig. We maken wel afspraken over wat we delen met je ouders. De coach nodigt ze in overleg met jou uit voor het kennismakingsgesprek.

Voor ouders

Wat zijn jonge mantelzorgers?
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met iemand die chronisch ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is. De meesten zorgen mee of maken zich zorgen. Het zorgen voor iemand kan fijn zijn maar, net als je zorgen maken, ook moeilijk en zwaar. Hulp vragen kan lastig zijn. Voor meer informatie over Jonge mantelzorgers verwijzen we je door naar deze pagina.

Aanmelden
Na aanmelding volgt een kennismakingsgesprek met de jonge mantelzorger. Als hij of zij onder de 16 jaar is, spreken we ook met de ouder(s). We bespreken de situatie en wat hij/zij uit het programma wil halen. De jonge mantelzorger heeft de keuze online- of live 1-op-1 coaching. Daarnaast kan hij/zij deelnemen aan een training van 5 bijeenkomsten met jongeren die in dezelfde situatie zitten.

Bel, app of mail ons
Bel of app coach Tessa Rademaker: T 06 42 22 40 51
Bel of mail Markant, centrum voor mantelzorg: 020 886 88 00 | info@markant.org
Je kan ons ook volgen op Instagram.

Doel van het programma
Met dit programma leren deze kinderen en jongeren naar zichzelf kijken en luisteren. Daarin staat de vraag: ‘Hoe gaat het eigenlijk met jou’ centraal. Doel is de balans te (her)vinden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf.

Kosten en privacy
Het programma wordt kosteloos aangeboden aan jonge mantelzorgers die wonen/naar school gaan in Amsterdam. Wij wisselen geen gegevens uit met andere instellingen. Tenzij de jonge mantelzorger en de ouders daar toestemming voor geven.

Vragen of meer informatie?
Voor meer informatie kan je Markant, centrum voor mantelzorg bellen of mailen: 020 886 88 00 | info@markant.org.Wij staan elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur voor je klaar.

Voor professionals

Ben jij een professional en werk je met jongeren? Markant biedt regelmatig (gratis) trainingen aan over jonge mantelzorgers voor beroepskrachten in zorg, welzijn en onderwijs. Zie markant.org/agenda voor ons trainingsprogramma.

Op scholen geven we workshops aan docenten en leerlingen over jonge mantelzorgers. Heb je een vraag of wil je een casus bespreken, dan kun je vrijblijvend bellen met een van onze experts.

Bel of mail Markant, centrum voor mantelzorg: 020 886 88 00 | info@markant.org.  Kijk hier voor meer informatie. Je kan ons ook volgen op Instagram.