Markant organiseerde onlangs twee trainingen in het versterken van de samenwerking met naasten die zorgen voor iemand met psychische problemen: 22 ggz-medewerkers leerden andere vragen te stellen, anders te denken en verschillende methoden te gebruiken om de mantelzorger beter en duurzamer te betrekken.

Wist je dat mantelzorgers die zorgen voor een naaste met psychische problemen meer risico lopen om overbelast te raken? De zorg die zij geven is namelijk vaak zeer intensief en langdurig. Ook heeft deze groep mantelzorgers meer last van ‘kopzorgen’: voortdurend zijn zij in gedachten bezig met de zorgsituatie. Soms wil hun naaste geen professionele zorg, en valt alles op de schouders van de mantelzorger. Het komt ook voor dat de zorgvrager de mantelzorger niet wil betrekken bij het zorgproces: de hulpverlener en de zorgvrager werken als duo en houden de mantelzorgers af. 

“En dat is een groot gemis voor zowel de hulpverlener, cliënt als naasteEen naaste is een bron van informatie, ondersteunend bij de behandeling en kan een steunpilaar zijn voor je cliënt. Het liefst heeft de cliënt een heel netwerk van steunpilaren om zich heen, want we moeten de al overvraagde mantelzorger niet nog meer overvragen door slechts met één contactpersoon te werken. We moeten de mantelzorger daarom ook ondersteunen. En af en toe de cruciale vraag stellen: hoe gaat het eigenlijk met jou?‘, aldus Henk Willem Klaassen, trainer en naastenadviseur. 

Een van de deelnemers vertelde na afloop:
“Ik heb heel veel zin om ons programma aan te gaan passen. Ik heb dit eigenlijk nooit zo gehad in mijn opleiding.”

Vind je het jammer dat je de training gemist hebt? Op 3 oktober en 30 november vindt de vervolgtraining plaats. Voor de training op 30 november is nog plek, dus schrijf je snel in!