In de Tweede kamer is een motie aangenomen die het voor studenten die mantelzorgen makkelijker maakt om hun studie te combineren met mantelzorgen. Hiervoor was nog geen aparte regeling. De regeling is voor jonge mantelzorgers binnen Hbo-opleidingen en op universiteiten.

Het is van groot belang dat deze regeling eindelijk is mogelijkgemaakt. Een op de vier jongeren van 16 tot en met 24 jaar zorgt voor een naaste met een (chronische) ziekte of beperking. Zij zijn jonge mantelzorgers. De combinatie van mantelzorgen en het volgen van een opleiding kan heel zwaar zijn. Meer flexibiliteit zou enorm kunnen helpen. Door afspraken te maken met docenten en de opleiding, kan de studie meer om de jonge mantelzorger heen worden gebouwd. Dat maakt deze regeling nu mogelijk.

Voorbeeld uit de praktijk
De 18-jarige Myrthe is naast student ook mantelzorger voor haar vader. Maar waar voor topsporters of ondernemers uitzonderingsregels bestaan in het onderwijs, geldt dat voor mantelzorgers niet. En dat moet veranderen, vindt Myrthe.

Ben jij jonge mantelzorger en heb je behoefte aan hulp of een gesprek?
Neem contact op met Markant. En nu jij! is er voor jou. Om jou te helpen en te ondersteunen. Met praktisch advies, maar we hebben vooral oog en oor voor hoe het met jou gaat. Wil je persoonlijk contact of liever met een groep? Beide kan! Je kan ons ook volgen op Instagram: @en_nu_jij

Meld je direct aan!
Bel of app coach Tessa Rademaker:  06 42 22 40 51
Bel of mail Markant, centrum voor mantelzorg: 020 886 88 00 | info@markant.org

Lees meer…