Waar gaat kostbare mantelzorgtijd aan op? Gebrek aan tijd werkt overbelasting in de hand. Dat is bij mantelzorgers niet anders, blijkt wel uit de grote hoeveelheid vragen die jaarlijks bij de Mantelzorglijn binnenkomen. Om inzicht te krijgen in je tijdsbesteding heeft MantelzorgNL een test gemaakt.

Hoe passen mantelzorgtaken in de vaak toch al zo drukke week? Om in kaart te brengen waar je tijd aan op gaat én waar je je tijd het liefst aan zou willen besteden, maakte MantelzorgNL de test ‘Waar blijft mijn tijd?’

Wanneer mantelzorg een te grote druk legt op je dagelijkse leven, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen waar je als mantelzorger je tijd aan kwijt bent. Om daarna de vraag te stellen: wat wil ik aan mijn week veranderen? Wil je elke week boodschappen doen voor je moeder en daarna nog snel een kop koffie drinken? Of laat je ze voortaan bezorgen, zodat je echt even aandacht hebt voor elkaar? Als je erg begaan bent met je broer met depressieve klachten, zou een ander dan stand-by kunnen staan tijdens één avond per week, zodat je zelf weer kunt gaan sporten?

Je tijd in kaart brengen

Wanneer je beter in kaart kunt brengen waaraan je als mantelzorger tijd wilt besteden, kies je bewust welke activiteiten jouw kostbare tijd en aandacht verdienen. Omdat je als mantelzorger vaak zo onvoorwaardelijk voor een ander klaarstaat, is de ‘Waar blijft mijn tijd?’ test juist daarop afgestemd.

De online test ‘Waar blijft mijn tijd?’ kun je gratis doen op de site van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Ook kun je met vragen de Mantelzorglijn raadplegen. Kijk ook in onze agenda voor workshops die jou helpen betere balans te vinden tussen zorgtaken en je privéleven. Of denk eens aan een vrijwilliger die wekelijks langskomt om jou even vrijaf te geven om dingen te doen waar je energie uithaalt.

Doe de test: Waar blijft mijn tijd?