Mantelzorg is met afstand de belangrijkste reden dat werkende mantelzorgers niet méér uur per week werken (81%). Gevolgd door de gezondheid of te weinig energie (30%). Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de werkende mantelzorgers, onder bepaalde voorwaarden, wel meer uren zou willen werken.
Het onderzoek is gedaan door Werk&Mantelzorg in samenwerking met MantelzorgNL. In het onderzoek zijn 530 werkende mantelzorgers bevraagd.
Nederland telt inmiddels ruim 2,4 miljoen werkende mantelzorgers. Méér uren werken zou een oplossing kunnen zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt. Vooral in sectoren waarin relatief veel mantelzorgers werken, zoals zorg & welzijn, kinderopvang en het onderwijs. Maar uit onderzoek blijkt dat werknemers die naast hun baan ook mantelzorgtaken hebben, juist door het mantelzorg geen ruimte hebben om meer uren te werken.
De druk op werkende mantelzorgers is hoog; 20% van hen geeft aan in de gevarenzone voor een burn-out te verkeren door de combinatie van werk en zorgtaken (CNV, 2023). Ze beoordelen hun werk-zorgbalans met het cijfer 6. Van de ondervraagde werkende mantelzorgers in dit onderzoek;
- ervaart 64% vermoeidheid
- 50% heeft last van stress
- slaapt 46% slecht.
Esther Hendriks, bestuurder Werk&Mantelzorg en MantelzorgNL, zegt hierover: “Een helder hoofd op het werk, vraagt een rustig hoofd thuis. Wordt mantelzorgondersteuning goed gefaciliteerd, dan schept dat ruime om te werken. Want naast maatregelen die een werkgever kan nemen, is voor een goede werk-privé balans ook steun in de thuissituatie nodig. Denk aan vervangende zorg als de mantelzorger aan het werk is en mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente, zoals respijtzorg. Daarmee is het mogelijk maken van de combinatie werk en mantelzorg meer dan een werkgevers/werknemers vraagstuk.”
Wat hebben werkende mantelzorgers nodig?
De ondervraagden in het onderzoek geven aan dat eerst de zorg thuis goed geregeld moet zijn, om de combinatie van mantelzorg en werk mogelijk te maken. Voor ruim een kwart zou het helpen als de zorg aan anderen kan worden uitbesteed, bijvoorbeeld aan zorgprofessionals (26%) of naasten uit de privéomgeving (35%).
Ruim 1 op de 3 werkende mantelzorgers heeft behoefte aan flexibiliteit in zorgafspraken en 34% aan minder regels en ingewikkelde administratie. Gemiddeld is een mantelzorger 4 uur per week kwijt aan administratie. Daarnaast is er veel behoefte aan ondersteuning voor de mantelzorger zelf. Met name met erkenning, aandacht en begrip (47%) en persoonlijke coaching (20%). Ook zou praktische hulp helpen, zoals hulp bij huishoudelijke taken. En een plek met duidelijke en vindbare informatie over waar je terecht kan voor ondersteuning.
Steun van de werkgever
Gelukkig geven veel werkende mantelzorgers aan zich zeker (47%) of een beetje (30%) gesteund te voelen door hun werkgever . De werkgevers krijgen een 6,7 wat betreft het omgaan met de combinatie van werk en zorg. Maar ook de werkgevers hebben nog mogelijkheden om de combinatie van werk en mantelzorg beter te maken. 1 op de 4 medewerkers heeft ook mantelzorgtaken en veel mantelzorgers willen graag blijven werken. Wanneer de mantelzorgsituatie bespreekbaar is op de werkvloer en meegedacht wordt, is er vaak veel mogelijk.
Bovenaan het verlanglijstje van mantelzorgers staat begrip van de leidinggevende (46%) en collega’s (33%). Ruim een kwart heeft behoefte aan maatwerkafspraken. Verder helpen flexibiliteit (43%) en thuiswerken (30%) veel mantelzorgers om hun werk met mantelzorgen te combineren.
Webinar
Ben je een werkende mantelzorger? Meld je dan aan voor ons webinar Werk en mantelzorg combineren op dinsdagavond 19 november.
Persberichten
Persbericht van Werk&Mantelzorg
Persbericht van MantelzorgNL