Praktische informatie voor mantelzorgers

‘Waar kan ik terecht voor een parkeervergunning? Kan ik een speciale pas voor het openbaar vervoer krijgen? Hoe zit het eigenlijk met vergoedingen?’

Het is niet altijd even gemakkelijk de juiste weg te vinden in alle regelingen en voorzieningen die er voor mantelzorgers zijn. Misschien woont u bij degene voor wie u zorgt, of is het noodzakelijk dat op korte termijn te regelen. Misschien heeft degene voor wie u zorgt extra, specialistische zorg nodig. Of is het hoog tijd dat u een moment voor uzelf neemt en ondersteuning krijgt door de inzet van een vrijwilliger.

Wat kan Markant voor u doen?  
Heeft u een vraag over wonen, vervoer, zorg, werk, studie, geld en vrije tijd, dan kunt u op onze website terecht. Vindt u op de site niet direct wat u zoekt? Ga dan naar het Sociaal Loket bij u in de buurt. Zij weten de weg in het land van regelgeving en helpen u graag. Elk stadsdeel heeft eigen spreekuren. De medewerkers kennen de weg in het land van de regelgeving en helpen u graag.

Registreer u als mantelzorger 
Het is belangrijk dat u bij instanties laat weten dat u langdurig voor iemand zorgt. Door de zorg die u verleent, maakt u vaak extra uitgaven (denk bijvoorbeeld aan telefoon- of reiskosten) en misschien heeft u minder inkomsten. De overheid biedt diverse vergoedingen en vrijstellingen voor mantelzorgers.

Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Medewerkers van het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam (uw stadsdeel) weten wat er voor mantelzorgers in Amsterdam geregeld is.