In de 4-delige human interest serie Tot het Einde volgt HUMAN 5 vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. Twee van hen – Lex Verstraaten en Suzanne Ronde – zijn vrijwilligers van Markant/VPTZ Amsterdam. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden.

De serie volgt vijf VPTZ-vrijwilligers in hun werk in de palliatieve terminale zorg en de mensen in de laatste fase van hun leven die zij bijstaan. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden tot het levenseinde te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven?
Tot het Einde is een observerende en intieme serie over de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. Wat zijn hun drijfveren om mensen bij te staan aan het einde van hun leven? Wat levert het hen op? Tot het Einde neemt ons mee naar de bijzondere relatie tussen vrijwilliger en cliënt. Naar de kleine momenten en de grote gebaren. Naar de dingen in het leven die naarmate het einde nadert steeds belangrijker worden.

De eerste uitzending is zondag 28 april.

Lex Verstraaten met zijn cliënte Dieneke
Suzanne Ronde bezoekt haar cliënt Will.

In de serie zien we onze vrijwilligers Suzanne met haar cliënt Will en Lex met zijn cliënte Dineke. De andere vrijwilligers zijn Judy met cliënte Ayla, Corné die er is voor cliënt Arie en zijn vrouw Marianne en vrijwilliger Franklin die cliënt Jacques bijstaat.

De serie is gerealiseerd met steun en op initiatief van VPTZ Nederland. VPTZ Amsterdam/Diemen is een tak van VPTZ Nederland en is in Amsterdam een onderdeel van Markant.

Uitzenddata

De serie is te zien op NPO 2 op de volgende data:

  1. Zondag 28 april om 23.05 uur
  2. Zondag 5 mei om 22.45 uur
  3. Zondag 12 mei om 23.00 uur
  4. Zondag 19 mei om 22.25 uur

Als je een aflevering wil terugkijken kan dat via NPO Start.
Tot het Einde is een coproductie van HUMAN en Tomtit Film.
Meer informatie over de serie

Doe net als Lex en Suzanne

Heb je na het zien van de serie inspiratie opgedaan en zou je net als Lex en Suzanne een stadsgenoot in zijn laatste levensfase willen bijstaan? Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Voor zowel overdag als voor de nachtelijke waakzorg. Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. Zijn zowel jij als wij enthousiast, dan volg je de VPTZ-basistraining alvorens je kan worden ingezet. De eerstvolgende basistraining start op 12 juni.

Aanmelden als vrijwilliger > Vink bij je interesse ‘Mensen in de laatste levensfase’ en/of ‘Waakzorg bij mensen in de laatste levensfase’ aan.
Lees hier meer informatie over de ondersteuning aan mensen in de palliatieve terminale fase