Ga je deze zomer op vakantie naar het buitenland? Lees dan deze tips over logeeropvang, verzekeringen en medicatie meenemen over de grens.

Inpakken en wegwezen? Als je voor iemand mantelzorgt, is dat er helaas niet bij als je op vakantie gaat. Of je nu mét of zonder je verzorgde naaste op vakantie gaat, er komt meer bij kijken dan het inpakken van je koffer.

Logeeropvang en respijtzorg
Je kunt pas op vakantie als de vervangende zorg voor je dierbare is geregeld. Tenminste, als die niet meegaat. Als er geen andere naaste is die de zorg kan overnemen, kun je aanspraak maken op respijtzorg. Dat betekent zoveel als dat je tijdelijk de zorg overdraagt aan een ander. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Een daarvan is logeerzorg, dat het voor mantelzorgers mogelijk maakt om van een welverdiende vakantie te genieten.

Zoek je logeeropvang voor je naaste, omdat je op vakantie gaat of een dagje weg wilt? Lees dan het artikel op onze site over het regelen van logeeropvang.
Naar de pagina over logeeropvang

Dit zijn enkele locaties voor logeerzorg in Amsterdam (voor 18+ en ingeschreven in Amsterdam):
Bij Logeerhuis Tolstraat in Amsterdam-Zuid kan jouw zorgvrager met een Wmo-indicatie tot maximaal 2 weken verblijven.
Respijthuis Amerbos is een logeeradres voor volwassenen (18+) met ggz-problematiek.
In Villa Buitenlust in West kan een zorgvrager tijdelijk logeren als deze zelfstandig voor zichzelf kan zorgen of ondersteund kan worden door eigen (professionele) hulpverleners.

De Diem is een locatie van Cordaan in Diemen, die logeerzorg biedt.

Denk aan de achterblijvers
Tips voor als je op vakantie gaat en je dierbare voor wie je zorgt, achterblijft:

  • Bij ons kun je het Mantelzorgboek aanvragen, waarin je alles kan noteren wat belangrijk is voor de mensen die de zorg overnemen als je weg bent. (Gratis aan te vragen voor mensen die zorgen en/of wonen in Amsterdam).
  • Maak voor jezelf vooraf een calamiteitenplan, met nummers van mensen die je kunt bellen in een noodsituatie.
  • Zorg dat er voldoende medicatie in huis is en bestel op tijd bij. Laat ook een lijst achter met een overzicht van alle medicatie. Dit kun je opvragen bij de apotheek.
  • Spreek van tevoren af of je wel of niet contact wilt met de zorgvrager vanaf je vakantieadres. Voel je niet schuldig als je je even helemaal wilt terugtrekken om op te laden en geen contact wilt (behalve natuurlijk in geval van nood). Wil je wel contact, dan is het handig om 1 of enkele vaste momenten af te spreken. Dan zijn de verwachtingen over en weer helder.

Annuleringsverzekering
Als je een kwetsbare naaste thuis achterlaat, is de kans groter dat er onverhoopt iets gebeurt waardoor je je vakantie moet afbreken. Of misschien al moet annuleren voordat je vertrekt. Het is daarom slim om een naast je reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Een annuleringsverzekering dekt de kosten in het geval je vakantie niet kan doorgaan of eerder moet terugreizen vanwege een dringende reden, zoals plotselinge ziekte of overlijden van een naaste.

Kijk bij het afsluiten goed naar de voorwaarden. In de voorwaarden lees je in welke gevallen je geannuleerde reis of versnelde terugreis wordt gedekt. Die voorwaarden zijn bij elke verzekeraar anders. Bij sommige verzekeraars geldt de dekking alleen als je de ouder, kind, broer of zus bent van de naaste die ernstig ziek is geworden of is komen te overlijden. Soms geldt zelfs de regel dat je met diegene een huishouden moet delen om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. Vooral als je geen eerstelijns familie bent van de verzorgde, kom je niet altijd in aanmerking voor dekking van de geannuleerde of onderbroken reis. Slechts enkele verzekeraars hebben ruime voorwaarden en geven mantelzorgers de gelegenheid om een reis te annuleren of af te breken als dit nodig is vanwege de zorg voor hun dierbare die geen eerstelijns familie is.

Sommige verzekeringen dekken ook korte (dag)tripjes. Gemaakte kosten worden dan vergoed in het geval dat het dagje uit niet kan doorgaan door een calamiteit, ziekte of overlijden van de verzorgde. Als je er geen omkijken naar wilt hebben, dan biedt een doorlopende (reis- en) annuleringsverzekering uitkomst.

Medicatie mee op reis
Ga je samen met je zorgvragende dierbare op pad? En moeten er medicijnen mee? Dan moet je vooraf het een en ander regelen. Afhankelijke van het medicijn en het land waarnaar je toe gaat, heb je een verklaring nodig om de medicatie over de grens mee te nemen.

  • Vraag de apotheek om een Medicijnpaspoort. Daarin staat alle informatie over de medicatie. Dit is géén geldig document voor de douane, maar wel handig voor als er op reis iets gebeurt.
  • Neem medicijnen altijd mee in hun originele verpakking met het etiket van de apotheek.
  • Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers of medicijnen voor adhd, heb je een speciale medicijnverklaring nodig. Een ander land kan deze medicatie namelijk als drugs beschouwen. Hier vind je een lijst met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
    Voor landen binnen het Schengenakkoord heb je een Schengenverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij het CAK. Houd er rekening mee dat het 2 weken kan duren om deze verklaring te krijgen. Vraag hier een Schengenverklaring aan bij het CAK.
    Voor andere landen hangt het af van het soort medicijn, welk land en hoe lang je verblijft wat je voor een verklaring nodig hebt. De apotheker kan hierover adviseren.
    Lees meer over medicijnen meenemen naar het buitenland
  • Ga je vliegen? Denk eraan om medicatie in je handbagage te stoppen en niet in de ingecheckte bagage. Dan zit je niet met de gebakken peren als je koffer niet of later aankomt. Bovendien kan het in het ruim te koud worden voor de medicijnen.
  • Neem voor een week extra medicatie mee, zodat je voldoende hebt in het geval je onverhoopt later terugreist dan gepland. Bijvoorbeeld omdat je vlucht wordt geannuleerd.
  • Ga je naar een warm land, pas dan op dat de medicatie niet te heet wordt. Bewaar het op een koele plek, of in een koeltasje met koelelement.
  • Heeft je reisbestemming een tijdsverschil met Nederland? Bespreek dan met de apotheek wat het beste tijdstip is om de medicijnen te nemen.

Hulp op Schiphol
Op vliegveld Schiphol kun je assistentie krijgen voor je vlucht. Je krijgt dan assistentie bij vertrek tot je in het vliegtuig zit of tot je na aankomst weer veilig buiten staat. Je kunt assistentie aanvragen als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, maar ook als je een visuele beperking hebt of doof bent, of wanneer je een onzichtbare beperking hebt.
Lees alles over assistentie op Schiphol
En hier vind je informatie over parkeren op Schiphol met een gehandicaptenparkeerkaart.

Vakantie en dementie
Ga je samen op vakantie met een naaste met beginnende dementie? Kijk dan naar deze tips:

  • Ga niet te ver weg, probeer eerst eens een vakantie in eigen land en kijk hoe dat gaat.
  • Mensen met dementie vinden het lastig om aan een nieuwe omgeving of situatie te wennen. Zorg daarom voor een niet al te vol dagprogramma en bouw voldoende rustmomenten in.
  • Bereid je naaste voor op de reis door er vaak over te vertellen en foto’s te laten zien.
  • Als het mogelijk is, is het prettig om samen met anderen op vakantie te gaan, zodat je niet in je eentje de zorg hebt. Zo kom je zelf ook beter tot rust.
  • Maak veel foto’s op de vakantie, zodat je na afloop thuis genoeg beeld hebt om samen na te genieten.

Wijs op reis

Folder Wijs op reis van Cliëntenbelang Amsterdam