Wat gaat er om in het hoofd van iemand met dementie? Als je zorgt voor iemand met dementie heb je je dat vast vaak afgevraagd. Je hebt nu de kans om een unieke ervaring op te doen. Met een virtual reality bril kun je ervaren hoe het voelt om met dementie te leven. 

Zorgen voor iemand met dementie is een bijzondere en vaak emotionele taak. Er komt veel op je af. Niet alleen verandert er veel voor je naaste, maar ook voor jezelf. Door zelf virtueel in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. Waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen én hoe de omgeving op ze reageert. Door een virtual reality (VR)-bril stap je in een 360 graden simulatiefilm, die je in de huis laat kruipen van iemand met dementie. Ervaar de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks ervaren.  

Het inzicht dat je opdoet in deze ervaring is heel waardevol in het omgaan met jouw naaste met dementie. Het helpt je om je beter te kunnen inleven in jouw naaste. En te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het makkelijker om met moeilijke situaties om te gaan, betere zorg te geven en aan je omgeving uit te leggen wat er nu echt aan de hand is.  

De Dementiebril is ontwikkeld door Into D’mentia in samenwerking met het Trimbos Instituut. 

Van deze workshop hebben we een korte en een uitgebreide variant

Korte workshop

  • Dementiebril: stap in de leefwereld van iemand met (beginnende) dementie via de virtual reality bril om te ervaren waar iemand in dagelijkse situaties tegenaan loopt en hoe de omgeving hierop reageert. 
  • Na de beleving volgt een kort nagesprek.

Uitgebreide workshop

  • Voorlichting met onderwerpen als: wat is dementie, welke vormen er zijn, veel voorkomende veranderingen in het gedrag, hoe leg je contact, hoe gebruik je eenvoudige lichaamstaal en tips voor een ontspannen communicatie met iemand met dementie. 
  • Dementiebril: stap in de leefwereld van iemand met (beginnende) dementie via de virtual reality bril om te ervaren waar iemand in dagelijkse situaties tegenaan loopt en hoe de omgeving hierop reageert. 
  • Na de beleving gaan we met elkaar in gesprek. 

Voor wie
Voor iedereen die in Amsterdam woont of voor iemand zorgt die in Amsterdam woont, en voor een naaste met (beginnende) dementie zorgt.

Wanneer
Actuele data, tijden en locaties vind je in onze agenda.

Bekijk het complete aanbod van trainingen en cursussen voor mantelzorgers in onze folder mantelzorgen met hart en hoofd