Als mantelzorger ben je vaak gefocust op de ander die jouw zorg nodig heeft. Niet zelden zijn rustmomenten schaars en overbelasting kan op de loer liggen. Het is daarom belangrijk dat je aandacht aan jezelf blijft besteden. Bijvoorbeeld door regelmatig een momentje Mindfulness in te bouwen.  

Op veel omstandigheden heb je geen invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met situaties omgaat. Rust nemen en bewust worden hoe je je voelt, versterkt je zelfregie en je kracht. Dit gebeurt niet in een keer. Wel kunnen je dit versterken door Mindfulness te beoefenen. 

Omdat we zien dat steeds meer mensen die voor een naaste zorgen het zwaar hebben, geven we een training in Mindfulness. Dat doen we online, dus je kunt gewoon vanuit huis meedoen. 

Mindfulness betekent ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’. Door helemaal te focussen op je eigen gedachten, gevoelens, lichaam en omgeving, leer je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Op die manier kun je daar gemakkelijker afstand van nemen. Het is geen zweverig spiritueel gedoe, maar een aandachtstraining, waarbij je leert om de aandacht te vestigen op het huidige moment. Dat werkt stress-verlagend en geeft rust in je hoofd. 

Reactie van een oud-deelnemer: “Alles in mijn leven zit tot aan het plafond. Hier zijn, geeft me een moment van rust en overzicht. En moed, dat ik niet alleen bent.” 

Dit kun je verwachten
Na een korte introductie krijg je uitleg over de oefening. Daarna passen we deze toe. Er komt dus theorie en informatie aan bod en je krijgt de gelegenheid om deze vaardigheid te beoefenen. Na de oefening hebben we een korte nabespreking en daarna ronden we af. De oefening kun je gedurende de week dagelijks zelf toepassen.  

Je hoeft geen ervaring te hebben met Mindfulness. De oefening kan je zittend of liggend doen. Wel belangrijk dat je tijdens dit uur niet gestoord wordt. 

Wat heb je nodig?
De bijeenkomsten zijn online. Daar heb je een computer, laptop of tablet met geluid voor nodig. Verder heb je nodig:

  • een stoel waarop je rechtop kunt zitten
  • kleding waarin je je lekker voelt
  • een ruimte waarin je kunt zitten zonder gestoord te worden
  • een uurtje tijd voor jezelf

Wanneer
Actuele data, tijden en locaties vind je in onze agenda.

Bekijk het complete aanbod van trainingen en cursussen voor mantelzorgers in onze folder mantelzorgen met hart en hoofd