Zorg jij intensief voor een naaste met een ziekte of een beperking, of die hulpbehoevend is vanwege een hoge leeftijd? Dat vraagt best veel van jezelf. Daarom is het goed om oog voor jezelf te houden. Je kunt beter voor een ander zorgen als je goed bent voor jezelf. Soms is het zoeken naar een goede balans tussen je zorgtaken en de andere dingen die belangrijk zijn in je leven. De zorg de baas helpt je daarbij. 

Bij de ‘De zorg de baas’ leer je stil te staan bij je eigen situatie en daar met een afstand naar te kijken. Hoe ga jij met de situatie om? Hoe verdeel je je tijd? Houd je nog genoeg ruimte over voor andere dingen die je belangrijk vindt? In de cursus krijg je inzicht in je knelpunten en ontdek je waar en hoe je verandering in je situatie kunt aanbrengen. Je leert te kijken naar mogelijkheden, in plaats van in moeilijkheden. 

Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat je anders gaat denken, dat je leert hulp te vragen en voor jezelf opkomt. Uiteindelijk levert je dat meer energie op. 

Samen 
Je volgt de cursus samen met andere mantelzorgers. Je zal dan ook veel in elkaars verhalen herkennen. Of je nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten. Mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, weten als geen ander dat het lastig is om grenzen aan te geven en tijd te maken voor jezelf.  Met ieders ervaringen help je elkaar weer verder. Dit is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. 

Saria (moeder van Mustafa) zegt over de cursus:
“Nadat ik de cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van 8 alleen te laten met de vrijwilliger. Dat was moeilijk in het begin, maar ik heb geleerd dat ik soms iets voor mezelf moet doen.” 

Dit gaan we doen
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. Elke bijeenkomst behandelen we een ander thema. Dit zijn de thema’s: 

  • gevoelens (h)erkennen en grenzen leren aangeven 
  • stress en ontspanning 
  • kwaliteiten benutten 
  • hulp en steun vragen 
  • communicatie en assertiviteit 

Geen kosten
Deelname aan de cursus is gratis.

Wanneer
Actuele data, tijden en locaties vind je in onze agenda.

Bekijk het complete aanbod van trainingen en cursussen voor mantelzorgers in onze folder mantelzorgen met hart en hoofd