Als mantelzorger zorgt u intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond blijft. In balans. Soms is het moeilijk om die balans te bewaren. Het is bekend dat mantelzorgers vaak onbewust over hun grenzen gaan.

Bij de cursus ‘De zorg de baas’ leert u stil te staan bij uw eigen situatie en waar nodig veranderingen aan te brengen. U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Grenzen aangeven
De mantelzorgers zetten hun eigen ervaring in om elkaar te helpen. Zij weten als geen ander dat het lastig is grenzen aan te geven, dat u gauw geneigd bent door te werken, zonder daarbij aan uzelf te denken.

Omslag in denken
Doordat u kijkt naar uw eigen situatie, leert u er meer afstand van nemen. U leert kijken naar de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat u anders gaat denken, dat u leert hulp te vragen en dat u voor uzelf opkomt. U krijgt daardoor meer energie.

Saria (moeder van Mustafa):
‘Nadat ik cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van acht alleen te laten met vrijwilliger. Was moeilijk in het begin, maar heb geleerd dat ik soms iets voor mijzelf moet doen.’

Inhoud cursus:

  • gevoelens (h)erkennen en grenzen leren aangeven
  • stress en ontspanning
  • kwaliteiten benutten
  • hulp en steun vragen
  • communicatie en assertiviteit

Geen kosten: 
Deelname aan de cursus is gratis.

Cursusdata
In 2021 wordt de cursus in verschillende stadsdelen en in Diemen aangeboden. Afhankelijk van de eventueel geldende coronamaatregelen vindt de cursus op locatie of online plaats. Meer informatie over cursusdata en locaties vindt u in de agenda.

Een overzicht van ons cursusaanbod vindt u hier: Cursusaanbod voor mantelzorgers 2021

Aanmelden
Vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden bij Markant: T 020 886 88 00 of info@markant.org  onder vermelding van cursus ‘De zorg de baas’, uw naam, adres en telefoonnummer.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Markant, T 020 886 88 00.