Ik vind het zo fijn als je er bent
“Je mag iedere dag komen, je mag ook blijven slapen. Ik vind het zo fijn als je er bent”, zegt mevrouw Ellis Visser (83). Vrijwilliger Josee komt sinds twee jaar elke donderdagmiddag bij mevrouw Visser die aan Alzheimer lijdt. Ze houdt haar gezelschap en maakt uitstapjes met haar. Een mooie wandeling, naar Artis en pas nog zijn ze naar de beeldentuin van het Rijksmuseum geweest. Mevrouw Visser: “We hebben het heel gezellig samen. Ik kan met Josee zo lachen. Ze maakt graag een grapje. Dat vind ik zo leuk aan haar.”

Ze is goud waard
Dochter Caroline zorgt fulltime voor haar moeder. Ze verleent al acht jaar intensieve mantelzorg. Eerst aan haar inmiddels overleden partner en haar vader en nu dus aan haar moeder. “Dat Josee er is betekent veel voor mij, ze is een grote steun”, zegt Caroline. “Ze gaat zo goed om met mijn moeder. Ze kan goed luisteren en zich in een ander verplaatsen. Ze brengt veel gezelligheid mee. Soms bakt ze iets lekkers om mijn moeder te verwennen, zo lief. Als Josee er is kan ik met een gerust hart weg en iets voor mezelf doen. Ze ontlast mij daar echt mee. Josee is goud waard voor mij en mijn moeder en daar willen we haar graag voor bedanken.”

Vriendschap
“Ik vind het gewoon fijn om voor mensen te zorgen”, zegt Josee enigszins beduusd door alle lovende woorden en prachtige bloemen die ze krijgt aangeboden. Josee: “Ik kom elke week met plezier bij Ellis. We zijn echt vriendinnen geworden. Dat is ook het leuke aan dit werk, je krijgt er vriendschap en heel veel voldoening voor terug”.

Je bouwt iets op
Josee Puts (70) werd 14 jaar geleden vrijwilliger bij Markant, centrum voor mantelzorg. Josee: “Ik was radiologisch laborante en wilde, toen ik een poosje in de VUT zat, graag iets sociaals doen. Ik kwam uit bij Markant en koos ervoor om mensen met dementie gezelschap te houden. Dat vind ik nog steeds heel erg leuk. Je komt bij de mensen thuis, doet gezellige dingen en bouwt echt iets op met elkaar. Het geeft me ook structuur en een doel. Ik blijf het zeker nog een tijdje doen.”

De namen van mevrouw Visser en haar dochter zijn i.v.m. privacy veranderd.
Kijk voor meer interviews op de website van Amsterdam Bedankt