Mimoun (26) zorgt sinds zijn 17e ervoor dat het gezin blijft draaien, ondanks de gezondheidsproblemen van zijn ouders en zijn zusje. Hij doet de boodschappen, het huishouden, gaat mee met afspraken, zorgt voor medicatie… “Eigenlijk ben ik thuis constant bezig met het kanaliseren van chaos. Dat probeer ik zo gestructureerd mogelijk te doen, zodat ik ook momenten voor mezelf heb. Want die zijn schaars als je onder hetzelfde dak woont als de familieleden waarvoor je zorgt.”

Met de hulp van een cirkel van goede vrienden en familie kon Mimoun de zorg goed volhouden. Totdat hij tegen zijn limiet aanzat. “Ik was al-tijd moe, mijn creativiteit werd minder, steeds vaker had ik hele dagen nergens meer zin in… Ik had vooral het idee dat ik veel móest, dat ik héél veel moest. En ik kreeg het gevoel dat het uitzichtloos was…  Ik wist: óf de situatie moet veranderen, óf ik moet veranderen…” 

Hulp zoeken
Een goede vriend hielp Mimoun om hulp te zoeken. Zo kwam hij bij de coach van ‘En nu jij!’. Wat hij door de coaching anders is gaan doen? Hij denkt na: “Eigenlijk ben ik niet iets anders gaan doen. Ik ben er vooral anders naar gaan kijken.” Door de gesprekken met de coach kon hij vanuit een ander perspectief naar zijn situatie kijken. Mimoun : “Dat heeft mij nieuwe inzichten gegeven: je kan je wel betrokken voelen, maar het betekent niet dat je je ook verantwoordelijk moet voelen. De enige die verandering kan brengen in de situatie, is de persoon waar hem om gaat. Ik realiseer me nu veel meer dat de invloed die je op de ander hebt, beperkt is.”

Zijn advies aan andere jongeren: “Natuurlijk wil je je familieleden graag helpen, maar je hebt zelf ook hulp nodig. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. En vraag om hulp. Daar is niks mis mee.”

Om redenen van privacy zijn naam en de foto vervangen door een fictieve naam en stockfoto.