Meneer en mevrouw Leemeijer, beiden 80-plus, bedanken Jeroen van Vessem en Cynthia Eersel, vrijwilligers van Markant. Sinds 3 maanden komt Jeroen wekelijks en Cynthia tweewekelijks om meneer Leemeijer gezelschap te houden en samen iets leuks te doen. 

“Ik heb een stukje vrijheid teruggekregen
Mevrouw Leemeijer: “Voor mij en mijn man is het heerlijk dat Jeroen en Cynthia hier komen. Mijn man geniet van de autotochtjes die Jeroen met hem maakt en van de gezelligheid die  Cynthia meebrengt. Mijn man heeft 8 weken in het ziekenhuis gelegen. Nu hij weer thuis is, is hij angstig om alleen te zijn. Hij vind het naar als ik weg moet voor een boodschap of eens iets voor mezelf wil doen. Even naar de kapper bijvoorbeeld of koffie drinken met mijn schoondochter.
Dat Jeroen en Cynthia hier komen, betekent voor mij dat ik weer een stukje vrijheid heb teruggekregen. Als zij hier zijn kan ik met een gerust hart weg voor een boodschap of kan ik er eens even uit.

Boten kijken
“Jeroen en ik maken mooie tochten met zijn auto”, vervolgt meneer Leemeijer. “We gaan vaak naar een jachthaven, boten kijken. Boten zijn altijd mijn hobby geweest.” Meneer Leemeijer wijst op een grote houten modelboot die op een tafeltje staat te pronken. “Ik kan onderweg over alles met Jeroen praten, hij weet heel veel. Ik ben heel blij met hem en ook met Cynthia. Cynthia en ik drinken gezellig koffie en praten meestal wat. Soms ben ik erg moe, dan ga ik even rusten en leest Cynthia de krant. Ik vind het prettig als ik weet dat er iemand thuis is.”

Dichtbij komen
Cynthia en Jeroen zijn vrijwilliger palliatieve terminale zorg bij Markant. Cynthia is naast vrijwilliger ook mantelzorger van haar moeder en past vaak op haar kleinkinderen. Een druk baasje dat ook nog tijd weet te vinden om zich in te zetten voor mensen in de laatste levensfase. Cynthia: “Wat ik zo bijzonder aan dit vrijwilligerswerk vind, is dat mensen je hun vertrouwen schenken en dat je zo dichtbij mag komen. Het geeft me veel voldoening. Ook leuk is dat ik als vrijwilliger allerlei interessante trainingen mag volgen die mij helpen om dit werk goed te doen.

Mensen blij maken
Jeroen heeft een drukke baan als makelaar. Hij woont in Amsterdam maar rijdt vier dagen per week op en neer naar zijn kantoor in de Betuwe. Op zijn vrije dag, meestal vrijdag, gaat hij een middag op stap met meneer Leemeijer. Jeroen: “Ik ben dit vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik na het overlijden van mijn moeder iets terug wilde doen voor de maatschappij. Met een paar uur per week maak je mensen heel erg blij. Meer nog dan uit mijn werk, haal ik hier voldoening uit.” Mevrouw Leemeijer: “het zijn toch zulke schatten, ik wil ze niet meer kwijt.”

Kijk voor meer interviews op de website van Amsterdam Bedankt