Mantelzorgen is meestal geen bewuste keuze. Je rolt erin. Natuurlijk steun je iemand om wie je geeft! Maar als je zorgtaken steeds verder toenemen, kun je – bewust of onbewust – op een punt komen dat het je allemaal te veel wordt. Deze workshop helpt je je grenzen te bewaken. 

Meestal begint mantelzorgen met het doen van wat hand- en spandiensten voor een gezinslid, je vader, moeder, ander familielid, vriend of buur. Even een boodschapje doen, helpen met de financiën of meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis. Maar naar mate het ziekteproces bij de ander vordert, of de beperking zwaarder wordt, wordt er steeds vaker en langer een beroep op je gedaan. En je laat iemand die jouw hulp en steun nodig heeft, niet vallen. Dus je doet meer en meer. Dat gaat ten koste van de tijd voor jezelf, voor je eigen gezin, voor je hobby´s of je sociale leven. Het sluipt erin. Vaak merk je pas dat je je grens hebt bereikt als je er al ruim overheen zit. Bijvoorbeeld omdat je ziek wordt, overbelast raakt, het allemaal niet meer ziet zitten of niet meer aardig kunt doen tegen degene voor wie je zorgt. 

Het is belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt. Voor jezelf én voor je naaste voor wie je zorgt. Tot hier en niet verder! 

Tijdens deze workshop gaan we nader in op grenzen. Hoe iemand grenzen waarneemt en ermee omgaat, is bij iedereen anders. Er bestaat geen goed of fout. En je hoeft je grenzen ook niet in beton te gieten. Je kunt steeds weer opnieuw bepalen waar je grenzen liggen. Dat kan per situatie anders zijn. Je levensfase speelt daarbij ook een rol.  

Waar ligt jouw grens en hoe leef je die na? Hoe maak je dat de ander duidelijk? Durf je daaraan toe te geven of voel jezelf schuldig als je dat doet? 

Hier gaan we het over hebben
Onderwerpen die aan de orde komen, zijn: 

  • Hoe neem je grenzen waar? 
  • Waar ligt mijn grens met betrekking tot mantelzorgen? 
  • Hoe ga ik met mijn grenzen om? 
  • Hoe kan ik mijn grenzen bewaken en naleven? 
  • Wanneer stel ik mijn grenzen bij en waarom? 
  • Hoe voorkom ik dat ik over mijn grens ga?   
  • Hoe zeg ik ‘nee’ zonder mezelf schuldig te voelen of de ander af te wijzen? 

Waarom zou je meedoen
Als degene voor wie jij zorgt steeds meer tijden aandacht vraagt, dan kan dat een behoorlijk beslag op je leggen. Al zorg je met liefde voor een naaste, je zult grenzen moeten stellen om te voorkomen dat je zelf overbelast raakt. 

Door mee te doen aan deze workshop zul je beter in staat zijn om je grenzen te herkennen, erkennen, te bewaken en na te leven. En word je je bewust van het belang daarvan.  

Voor wie
Voor iedereen die zich in dit verhaal herkent en in Amsterdam woont, of voor iemand zorgt die in Amsterdam woont. 

“Je ziet het zelf gewoon niet gebeuren. Voor je het weet, heb je er een halve baan bij. Ik ben blij dat ik dankzij deze workshop tijdig aan de rem heb getrokken. Ik heb ook ruimte nodig voor mijn eigen leven.”  Oud-deelnemer

Meer informatie en aanmelden
Om mee te kunnen doen, kijk je voor actuele data in onze agenda. Of neem contact op met Markant.

Bekijk het complete aanbod van trainingen en cursussen voor mantelzorgers in onze  folder mantelzorgen met hart en hoofd.