‘Waar kan ik terecht voor een parkeervergunning? Kan ik een speciale pas voor het openbaar vervoer krijgen? Hoe zit het eigenlijk met vergoedingen?’

Het is niet altijd even gemakkelijk de juiste weg te vinden in alle regelingen en voorzieningen die er voor mantelzorgers zijn. Misschien woon je bij degene voor wie je zorgt of is het noodzakelijk dat op korte termijn te regelen. Misschien heeft degene voor wie je zorgt extra, specialistische zorg nodig. Of is het hoog tijd dat je een moment voor jezelf neemt en ondersteuning krijgt door de inzet van een vrijwilliger.

Heb je een vraag over wonen, vervoer, zorg, werk, studie, geld en vrije tijd, dan kun je op onze website terecht. Vind je op de site niet direct wat je zoekt? Laat het ons weten! Wij verwijzen je graag naar de juiste instantie.

Verantwoordelijkheid van de gemeente

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Op de site van de gemeente kan je zien wat de gemeente voor mantelzorgers doet.

Om je te oriënteren op hulp en voor het aanvragen van diverse indicaties en bijvoorbeeld een parkeervergunning, kun je terecht bij het Buurtteam bij jou in de buurt.

Bij de Wmo Helpdesk van de gemeente kun je voorzieningen aanvragen ter ondersteuning van zorg of zelfstandig wonen. Bijvoorbeeld woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen, huishoudelijk hulp en hulpmiddelen. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning.