‘Waar kan ik terecht voor een parkeervergunning? Kan ik een speciale pas voor het openbaar vervoer krijgen? Hoe zit het eigenlijk met vergoedingen?’

Het is niet altijd even gemakkelijk de juiste weg te vinden in alle regelingen en voorzieningen die er voor mantelzorgers zijn. Misschien woon je bij degene voor wie je zorgt of is het noodzakelijk dat op korte termijn te regelen. Misschien heeft degene voor wie je zorgt extra, specialistische zorg nodig. Of is het hoog tijd dat je een moment voor jezelf neemt en ondersteuning krijgt door de inzet van een vrijwilliger.

Wat kan Markant voor je doen?
Heb je een vraag over wonen, vervoer, zorg, werk, studie, geld en vrije tijd, dan kan je op onze website terecht. Vind je op de site niet direct wat je zoekt? Ga dan naar het Sociaal Loket bij jouw in de buurt. Zij weten de weg in het land van regelgeving en helpen je graag.

Laat weten dat je mantelzorger bent
Het is belangrijk dat je bij instanties laat weten dat je langdurig voor iemand zorgt. Door de zorg die je verleent, maak je vaak extra uitgaven (denk bijvoorbeeld aan telefoon- of reiskosten) en misschien heeft je minder inkomsten. De overheid biedt diverse vergoedingen en vrijstellingen voor mantelzorgers.

Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor het waarderen en ondersteunen van mantelzorgers. Medewerkers van het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam (uw stadsdeel) weten wat er voor mantelzorgers in Amsterdam geregeld is. Zie www.amsterdam.nl/mantelzorg