Zorgen voor iemand die chronisch ziek is, kan ertoe leiden dat je als mantelzorger op een gegeven moment naar de achtergrond verdwijnt. Je zorgt al zo lang voor je naaste dat het voor je omgeving heel gewoon is. Het kan een zware taak zijn. Zorg daarom ook goed voor jezelf en vraag ondersteuning.

Niet alleen de uitzichtloosheid van de situatie maakt zorgen voor iemand die chronisch ziek is zwaar. Ook het feit dat de je steeds minder vaak bij vrienden of familie terecht kan met je verhaal, maakt het moeilijk.

Verantwoordelijkheid
Je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van je naaste. Je bent beiden gegroeid in deze situatie. Zorg is deel van je leven. Jouw verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat het moeilijk is om even afstand te nemen. Toch is het voor beide partijen goed om los van elkaar dingen te ondernemen. Een vrijwilliger kan tijd met jouw kind of partner doorbrengen, zodat jij tijd voor jezelf, of voor je andere kinderen hebt.

Zorg verlenen 
Voor een mantelzorger is zorg verlenen vaak de gewoonste zaak van de wereld. Je verricht handelingen die voor een ander onvoorstelbaar lijken. Die zorg uit handen geven, is soms moeilijk, maar het schept wel ruimte en het is goed voor je eigen welzijn. Heb je zelf ook lichamelijke klachten (misschien zelfs door het verlenen van de zorg), ook dan is het aan te raden om af en toe rust te nemen.

Wat kan Markant voor jou betekenen?
Ervaring leert dat mantelzorgers het prettig vinden dat zij over hun persoonlijke situatie kunnen praten.  Bel ons met vragen over jouw specifieke situatie en wij brengen je in contact met de juiste instanties en lotgenoten.

Als het goed voelt voor je, dan zorgt Markant ervoor dat je ondersteuning krijgt van een vrijwilliger. We komen vrijblijvend bij je thuis om de situatie en jouw wensen te bespreken.

Graag attenderen we je op de cursus Zorg de Baas. Dit is een gratis cursus waarbij je inzicht krijgt in je eigen situatie. Je ontmoet andere mantelzorgers en kunt ervaringen delen.

Tip!
In Amsterdam zijn veel organisaties die bijeenkomsten voor mantelzorgers organiseren. Je bent meer dan welkom bij de Lunchroom. Daar ontmoet je lotgenoten, kan je ervaringen uitwisselen en neem je even tijd voor jezelf. Dat mag!

Handige links:
Sociale kaart Amsterdam
Agenda Markant voor bijeenkomsten

Specifieke ziektebeelden websites:
Hersenbloeding
Hartklachten
Multiple sclerose (MS)
Kanker
Parkinson
Suikerziekte (Diabetes)
Aids
Reuma
Slechthorendheid
Slechtziendheid

Amanda:
Het heeft lang geduurd voor ik toegaf aan het advies een vrijwilliger in te schakelen. Ik vond het drie keer niks om Sam achter te laten. Ik moest die drempel over denk ik. Nu vind ik het heerlijk om even naar de kapper te kunnen. Ik weet dat Sam in goede handen is!”