‘Ik moet dit toch aankunnen?’ Het is een gedachte die misschien wel eens door uw hoofd spookt. Blijven volhouden betekent niet dat u koste wat het kost moet doorgaan. Een mantelzorger houdt het vol als hij of zij zorgt voor balans. Immers, als u niet goed voor uzelf zorgt, is het moeilijk om voor een ander te zorgen.

Mantelzorg wordt vaak onderschat. Niet zelden door de mantelzorger zelf. U zorgt voor uw partner, voor uw kind, uw ouder(s), broer, zus of voor een goede vriend. Door de band die u met de verzorgde heeft, vindt u dat u het moet aankunnen, maar zorgen voor een naaste is zwaar. Lichamelijk, maar vooral ook emotioneel.

Deel de zorg 
Staat u er als mantelzorger alleen voor? Vaak zijn er mensen in uw omgeving die u kunnen ondersteunen. U zult verrast zijn dat hulp altijd dichterbij is dan u denkt. U moet misschien alleen even de drempel over om de vraag te stellen. Markant helpt daar graag bij.

Ontspan 
Een oude hobby oppakken, het klinkt misschien simpel, maar het werkt! Veel mensen vinden er baat bij om iets te doen waardoor ze hun zinnen kunnen verzetten. We hebben een hele lijst met activiteiten en hobby’s en de ervaring leert dat mantelzorgers hernieuwde energie krijgen door iets te doen waardoor ze even loskomen van de zorg.

Tijd vrijmaken voor uzelf. Dat is belangrijk. Wij hebben vrijwilligers die we in elke gewenste situatie kunnen inzetten. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Het is kosteloos en u bent ermee geholpen, daarover bestaat geen twijfel!

Uw eigen gezondheid 
Oververmoeidheid, hoofdpijn, rug- en nekklachten; het zijn nog maar een paar signalen die aangeven dat u aan de tax zit. Veel mantelzorgers zijn overbelast, zonder dat zij het zelf in de gaten hebben. Eerste tip: doe de 3-minuten check. Daarmee krijgt u snel inzicht in uw lichamelijke en geestelijke conditie.

Heeft u het idee dat u ondersteuning kunt gebruiken: neem contact met ons op. Daarvoor zijn wij er! Naast directe tips, kunnen we de hulp van een vrijwilliger inschakelen, thuiszorg aanvragen, of kunt u meedoen met de cursus Zorg de Baas.

Zorg uit handen geven is soms moeilijk. Maar vaak wel een goede oplossing! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Wij staan achter u, en naast u.

Wat kan Markant voor u doen?  
Markant gaat graag op zoek naar een vrijwilliger die thuis langskomt, of als u iets langer weg wilt, dan helpen we zoeken naar andere oplossingen. Er komt alleen iemand bij u thuis als dat voor u en voor de verzorgde goed voelt. Uw wensen zijn het uitgangspunt voor de geboden hulp.

Dag van de mantelzorg 
Elk jaar vindt rond 10 november de landelijke Dag van de Mantelzorg plaats. Workshops, optredens en presentaties voor mensen die zorg verlenen aan hun naasten. Op deze dag zetten we de mantelzorger in het zonnetje!

Even vrijaf: respijtzorg 
Respijtzorg is tijdelijke of volledige overname van uw zorg, zodat u even vrijaf kunt nemen. Als u er zeker van bent dat er goede vervangende zorg is voor degene die achterblijft, dan kunt u met een gerust hart op pad. Wij helpen u graag bij het zoeken naar en regelen van vervangende zorg.

Informeel
Wilt u zelf een middagje op pad en kunnen we vrienden, familieleden of een vrijwilliger inzetten waardoor dat mogelijk is, dan noemen we dat informele respijtzorg.

Formeel
Wilt u graag dat degene voor wie u zorgt even op pad kan (denk aan dagbesteding, een dagdeel naar het Amsterdams Ontmoetingscentrum (AOC) of een middag naar de zorgboerderij) en u heeft daarvoor een indicatie nodig, dan noemen we dat formele respijtzorg.

Wat kan Markant voor u doen? 
Laat ons weten als u even vrijaf wilt en opzoek bent naar een vrijwilliger voor bij de verzorgde thuis. Wij zijn er om u te ontlasten. We gaan daarbij niet over één dag ijs: zorg overdragen kost tijd en het gaat erom dat de verzorgde en u zich daar allebei prettig bij voelen. Daarom komen we eerst bij u thuis langs voor een kennismakingsgesprek.

We luisteren naar uw wensen en stemmen de inzet van een vrijwilliger daarop af. U en uw verzorgde geven zelf aan waar u behoefte aan heeft. U kunt op flexibele basis, of op een vast dagdeel ondersteuning krijgen. Geef aan waar u zich prettig bij voelt. Wij stemmen het gericht op uw situatie af.

Tip!
Praat met uw verzorgde over vrije tijd. Juist omdat u zo vaak (en heel intensief) samen bent, is het goed even afstand te nemen. Neem gerust contact met ons op, wij bemiddelen daarin en maken het discreet bespreekbaar.

 

Stef:
“Vond het maar moeilijk om mam achter te laten. 
Zegt ze ook nog: “Je laat me hier toch niet alleen?” Dat zorgde voor nog meer druk. Kom ik thuis. Zit ze heerlijk te scrabbelen met Jac, de vrijwilliger!”