‘Ik moet dit toch aankunnen?’ Het is een gedachte die misschien wel eens door je hoofd spookt. Blijven volhouden betekent niet dat je koste wat het kost moet doorgaan. Een mantelzorger houdt het vol als hij of zij zorgt voor balans. Immers, als je niet goed voor jezelf zorgt, is het moeilijk om voor een ander te zorgen.

Mantelzorg wordt vaak onderschat. Niet zelden door de mantelzorger zelf. Je zorgt voor je partner, voor je kind, je ouder(s), broer, zus of voor een goede vriend. Door de band die je met de verzorgde hebt, vind je dat je het moet aankunnen, maar zorgen voor een naaste is zwaar. Lichamelijk, maar vooral ook emotioneel.

Deel de zorg 
Sta je er als mantelzorger alleen voor? Vaak zijn er mensen in je omgeving die je kunnen ondersteunen. Je zult verrast zijn dat hulp altijd dichterbij is dan je denkt. Je moet misschien alleen even de drempel over om de vraag te stellen. Markant helpt daar graag bij.

Ontspan 
Een oude hobby oppakken, het klinkt misschien simpel, maar het werkt! Veel mensen vinden er baat bij om iets te doen waardoor ze hun zinnen kunnen verzetten. We hebben een  voorbeeldlijst met activiteiten en hobby’s en de ervaring leert dat mantelzorgers hernieuwde energie krijgen door iets te doen waardoor ze even loskomen van de zorg.

Tijd vrijmaken voor jezelf. Dat is belangrijk. Wij hebben vrijwilligers die we in elke gewenste situatie kunnen inzetten. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Het is kosteloos en je bent ermee geholpen, daarover bestaat geen twijfel!

Jouw eigen gezondheid 
Oververmoeidheid, hoofdpijn, rug- en nekklachten; een paar signalen die aangeven dat je aan de grens zit. Veel mantelzorgers zijn overbelast, zonder dat zij het zelf in de gaten hebben. Eerste tip: doe de 3-minuten check. Daarmee krijg je snel inzicht in je lichamelijke en geestelijke conditie.

Heb je het idee dat je ondersteuning kunt gebruiken: neem contact met ons op. Daarvoor zijn wij er! Naast directe tips, kunnen we de hulp van een vrijwilliger inschakelen, thuiszorg aanvragen, of kun je meedoen met de cursus Zorg de Baas.

Zorg uit handen geven is soms moeilijk. Maar vaak wel een goede oplossing! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden. Wij staan achter je en naast je.

Wat kan Markant voor je doen?  
Markant gaat graag op zoek naar een vrijwilliger die thuis langskomt, of als je iets langer weg wilt, dan helpen we zoeken naar andere oplossingen. Er komt alleen iemand bij je thuis als dat voor jou en voor de verzorgde goed voelt. Jullie wensen zijn het uitgangspunt voor de geboden hulp.

Dag van de mantelzorg 
Elk jaar vindt rond 10 november de landelijke Dag van de Mantelzorg plaats. Workshops, optredens en presentaties voor mensen die zorg verlenen aan hun naasten. Op deze dag zetten we de mantelzorger in het zonnetje!

Even vrijaf: respijtzorg 
Respijtzorg is tijdelijke of volledige overname van de zorg, zodat je even vrijaf kunt nemen. Als je er zeker van bent dat er goede vervangende zorg is voor degene die achterblijft, dan kun je met een gerust hart op pad. Wij helpen je graag bij het zoeken naar en regelen van vervangende zorg.

Informeel
Wil je zelf een middagje op pad en kunnen we vrienden, familieleden of een vrijwilliger inzetten waardoor dat mogelijk is, dan noemen we dat informele respijtzorg.

Formeel
Wil je graag dat degene voor wie je zorgt even op pad kan (denk aan dagbesteding, een dagdeel naar het Amsterdams Ontmoetingscentrum (AOC) of een middag naar de zorgboerderij) en je hebt daarvoor een indicatie nodig, dan noemen we dat formele respijtzorg. Markant biedt geen formele respijtzorg.

Wat kan Markant voor je doen? 
Laat ons weten als je even vrijaf wilt en opzoek bent naar een vrijwilliger voor bij de verzorgde thuis. Wij zijn er om je te ontlasten. We gaan daarbij niet over één dag ijs: zorg overdragen kost tijd en het gaat erom dat de verzorgde en jij zich daar allebei prettig bij voelen. Daarom komen we eerst bij je thuis langs voor een kennismakingsgesprek.

We luisteren naar jouw wensen en stemmen de inzet van een vrijwilliger daarop af. Jij en je verzorgde geven zelf aan waar je behoefte aan hebt. Je kunt op flexibele basis, of op een vast dagdeel ondersteuning krijgen. Geef aan waar je je prettig bij voelt. Wij stemmen het gericht op jouw situatie af.

Tip!
Praat met je verzorgde over vrije tijd. Juist omdat je zo vaak (en heel intensief) samen bent, is het goed even afstand te nemen. Neem gerust contact met ons op.

Stef:
“Vond het maar moeilijk om mam achter te laten. 
Zegt ze ook nog: “Je laat me hier toch niet alleen?” Dat zorgde voor nog meer druk. Kom ik thuis. Zit ze heerlijk te scrabbelen met Jac, de vrijwilliger!”