Als mantelzorger reist u vaak extra voor, of met, degene voor wie u zorgt. Dat betekent dat u ook extra vervoerskosten maakt. Er zijn vergoedingen voor mantelzorgers aan te vragen bij de gemeente Amsterdam. Zowel voor het openbaar vervoer (denk aan een OV vergoeding), als voor eigen vervoer (denk aan een parkeervergunning) zijn speciale regelingen te treffen.

Een boodschapje doen, samen naar het ziekenhuis rijden, een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut, als mantelzorger bent u vaak op pad voor (of met) degene voor wie u zorgt. Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers, in elke gemeente is dat weer anders.

Sommige gemeenten vergoeden de reiskosten van mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben. Vraag bij de gemeente Amsterdam (via het Sociaal Loket van uw stadsdeel) of dit het geval is. U vraagt dan om de regeling rond Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV). Of lees hier meer informatie over de OV vergoeding voor mantelzorgers.

Meereizen met verzorgde 
Is het noodzakelijk dat u meereist met degene voor wie u zorgt, omdat hij of zij niet zelfstandig kan reizen? Dan is het mogelijk een gratis OV-begeleiderskaart aan te vragen. Dat doet u via het Sociaal Loket bij u in de buurt. U kunt dan gratis meereizen in trein, metro, tram, bus of regiotaxi.

Reiskosten aftrekken belasting 
Als u samenwoont met degene die u verzorgt en hij of zij is voor langere tijd opgenomen in een instelling, dan is het mogelijk de reiskosten voor het ziekenbezoek af te trekken van de belasting. Dat valt onder de noemer: specifieke zorgkosten. Op de site van de Belastingdienst vindt u de voorwaarden en aanvullende informatie.

Hulp nodig? 
Heeft u hulp nodig bij het vinden van informatie of bij het aanvragen van vergoedingen? Ga langs bij het Sociaal loket bij u in de buurt, zij weten hun weg te vinden in alle regelgeving en helpen u graag.

Links en/of telefoonnummers 
Gemeente (Parkeervergunning aanvragen)
OV vergoeding voor mantelzorgers uit Amsterdam

Cition (Parkeervergunning aanvragen)
Belastingdienst (aftrek reiskosten)
Sociaal Loket gemeente Amsterdam
Mezzo voor meer informatie 

Tip!
Het zou zonde zijn als u gebruik kunt maken van een regeling, maar dat u daarvan niet op de hoogte bent. Wilt u weten wat op uw situatie van toepassing is? Neem contact op met Markant! Ook op de website van Mezzo (de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander) staat veel informatie over regelingen voor mantelzorgers.

 

Ahmed:
“Had ik maar eerder geweten dat ik gratis kon meereizen met mijn zieke tante!
Dat had mij een boel geld bespaard.”