Een boodschapje doen, samen naar het ziekenhuis rijden, een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut… als mantelzorger ben je vaak op pad voor (of met) degene voor wie je zorgt. Dat betekent dat je ook extra vervoerskosten maakt. Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers. Elke gemeente bepaalt dat zelf. De gemeente Amsterdam heeft enkele vergoedingen voor het openbaar vervoer (een OV vergoeding), als ook voor eigen vervoer (een parkeervergunning). Deze regelingen moet je aanvragen en er gelden voorwaarden om in aanmerking te komen. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarmee je op reiskosten kunt besparen.

Ahmed:
“Had ik maar eerder geweten dat ik gratis kon meereizen met mijn zieke tante!
Dat had mij een boel geld bespaard.”

Aanvullend openbaar vervoer
Kan de verzorgde niet met het openbaar vervoer reizen, vraag dan een pas aan voor Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV). Dat is vervoer per (rolstoel)taxi. Vanaf augustus 2022 wordt dit verzorgd door RMC. Je betaalt per rit. De tarieven zijn vergelijkbaar met de OV-tarieven. Als meereizende betaal je hetzelfde tarief, tenzij je een OV-begeleiderskaart hebt. Dan is het gratis. Zie kopje Meereizen met verzorgde.

Er is ook aanvullend openbaar vervoer buiten de regio (verder dan 5 OV-zones van huis). Hiervoor moet je een aparte pas aanvragen. Deze dienst wordt uitgevoerd door Valys. Een combinatie tussen reizen per trein en met Valys is ook mogelijk.

Meereizen met verzorgde 
Is het noodzakelijk dat je meereist met degene voor wie je zorgt, omdat hij of zij niet zelfstandig kan reizen? Dan is het mogelijk een gratis OV-begeleiderskaart aan te vragen (voor 12 jaar en ouder). Je kunt dan gratis meereizen in trein, metro, tram en bus.
Lees meer op de site van de gemeente Amsterdam.

Deze kaart is ook geldig voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) en ritten met Valys. Voor een meereizende of begeleider is de rit dan gratis. Lees hier meer over het meenemen van reisgenoten met het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) en Valys.

Vergoeding Openbaar Vervoer
Je kunt in aanmerking komen voor maandelijks 20 euro tegoed op je ov-chipkaart, als je aan de voorwaarden van de gemeente Amsterdam voldoet. Doe hier de check.

Parkeervergunning
Kom je regelmatig met de auto naar degene voor wie je zorgt, dan kan de verzorgde aan parkeervergunning aanvragen. De verzorgde vraagt de vergunning aan en betaalt deze ook. De mantelzorger kan dan gratis parkeren in het vergunningsgebied van degene voor wie hij of zij zorgt. Je kan meerdere mantelzorgers aanmelden (op kenteken), maar er mag er maar 1 tegelijk gratis parkeren.
Meer informatie en aanvragen via deze site van de gemeente Amsterdam.

Gehandicapten parkeerkaart
Als je iemand vervoert die niet meer zelf kan rijden, komt hij of zij misschien in aanmerking voor een gehandicapten parkeerkaart. Deze staat op naam van de verzorgde (niet op kenteken) en die moet ook de aanvraag doen. Met deze kaart kun je in heel Europa gratis parkeren op gehandicapten-parkeerplaatsen en in blauwe zones. Een medisch onderzoek is nodig om te bepalen of de verzorgde in aanmerking komt voor de parkeerkaart.  Meer informatie.

Reiskosten aftrekken belasting 
Als je samenwoont met degene die je verzorgt en hij of zij is voor langere tijd opgenomen in een instelling, dan is het mogelijk de reiskosten voor het ziekenbezoek af te trekken van de belasting. Dat valt onder de noemer: specifieke zorgkosten. Op de site van de Belastingdienst vind je de voorwaarden en aanvullende informatie, zie Belastingdienst (aftrek reiskosten).

Hulp nodig? 
Heb je hulp nodig bij het vinden van informatie of bij het aanvragen van vergoedingen? Klop dan aan bij een Buurtteam in jouw stadsdeel.  Zij weten hun weg te vinden in alle regelgeving en helpen je graag. Zie hier voor de adressen van de Buurtteams.