De laatste levensfase is een emotionele tijd, zowel voor degene die gaat, als voor degene die blijft. Je zorgt al jaren voor je naaste, of je doet dat sinds de diagnose dat je naaste ongeneeslijk ziek is. Het een onzekere tijd. Het is moeilijk om los te laten. Om tijd voor jezelf te nemen. Markant biedt ondersteuning en dat geeft vaak ruimte.

Iemand die te horen krijgt dat hij of zij niet lang meer te leven heeft, begint aan een proces van loslaten en aan het uit handen geven van de regie. Iemand moet zich noodgedwongen overgeven aan zorg. De patiënt is constant aan het inleveren en als mantelzorger staat u er voor uw gevoel machteloos naast.

Zorg 
Als partner of kind is het moeilijk de zorg uit handen te geven. Je kent immers als geen ander de wensen en behoeften van je naaste. De VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) kan ondersteuning bieden. Dat is geheel vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden.

Ondersteuning van vrijwilliger 
Een intakegesprek is vrijblijvend: de coördinator van de VPTZ komt bij je thuis langs om de situatie te bespreken en om te kijken of jij en je verzorgde behoefte hebben aan ondersteuning. Is dat niet het geval, dan is het ook prima. Vaak is het al prettig te weten welke opties er zijn. Mogelijk wil je in een later stadium nog contact opnemen, het mag altijd.

Die drempel over 
Je doet ’s ochtends ’s middags, ’s avonds en soms ’s nachts de deur al open voor een verpleegkundige of verzorgende. Het is begrijpelijk dat je denkt: ‘Oók nog een vrijwilliger?’ Onze vrijwilligers zorgen er echter voor dat je toekomt aan jezelf. De zorg voor je naaste kan zwaar zijn. Je bent constant bij elkaar. Mantelzorgers staan erom bekend dat zij zichzelf wegcijferen. Stap de drempel over: vraag hulp en ondersteuning.

Tijd voor jezelf 
Als wij de vraag stellen: “Wat zou je voor jezelf willen doen?”, dan komt daar vrijwel altijd iets uit. Onze vrijwilligers komen een aantal uren bij je thuis, dus je hebt de tijd aan jezelf. Je kan even de stad in, met vrienden afspreken, of een uurtje sporten. Door die ruimte te creëren, voel je je een moment lichter. Dat is je gegund.

Goed opgeleide vrijwilligers 
De VPTZ leidt de vrijwilligers in zeven trainingsmiddagen op. De training bevat een persoonlijk deel: de toekomstige vrijwilligers leren hoe zij zelf tegenover verlies staan, zij leren wat hun drijfveren zijn en wat hun zingeving in het leven is. Het andere deel bestaat voor een groot deel uit communicatie: hoe ga je om met de mensen bij wie je ondersteuning biedt?

Door deze gerichte opleiding weet de organisatie wie zij in huis heeft. Wie past in welke specifieke situatie? De medewerkers van VPZT hebben daar goed zicht op en stemmen het heel gericht op je situatie af. Je kan rekenen op de juiste ondersteuning en jij en je verzorgde geven aan waar jullie behoefte aan hebben.

Wat kan Markant voor jou betekenen?
Als het voor jou goed voelt, dan zorgt Markant dat je ondersteuning krijgt van een vrijwilliger via VPTZ. Een coördinator van VPTZ komt vrijblijvend bij je thuis om de situatie en je wensen te bespreken.

De vrijwilliger maakt daarna persoonlijk kort kennis met jullie. Op basis van die kennismaking belt een coördinator van het VPTZ met je om te vragen wat jouw ervaring was. Als het van beide kanten goed voelt, dan gaan jullie met elkaar in zee.

Links
Informatie over palliatieve zorg

Sjaak:
Ik had het niet verwacht, maar het gaf me lucht dat er even iemand anders bij mijn vrouw was. Ze had het over heel andere dingen gehad, vertelde ze me. 
En ik kon even mijn energie botvieren op een fitnesstoestel. We waren allebei relaxter na die uurtjes. Gek genoeg.”

Tips

  • Geef de stervende de vrijheid om moeilijke beslissingen te nemen.
  • Het is niet ongebruikelijk dat je als naaste juist de nare reacties van de stervende te verduren krijgt. Besef dat dit voortkomt uit onmacht. Betrek het niet op jezelf.
  • Probeer aan de wensen van je partner te voldoen, ook al lijken ze niet haalbaar. Het komt vaak voor dat mensen later spijt hebben het niet te hebben gedaan.
  • Geef de specialistische zorg over en zorg dat je jezelf ontlast. Het is belangrijk dat je het zelf volhoudt.
  • Probeer er overdag even tussenuit te gaan, of slaap wat bij. Luister goed naar je lichaam en naar je mentale gesteldheid. Ben je prikkelbaar? Zorg dat je ruimte voor jezelf creëert.
  • Praat niet over je partner tegen anderen, want het gehoor van een stervende blijft het langst intact.
  • Het belangrijkste is dat de partner zelf de beslissing neemt of het leven gerekt zal worden of dat alles stilgelegd wordt en hij/zij in kan slapen.

 

Informatiefolder VPTZ