Je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van je naaste. Het is moeilijk om die zorg uit handen te geven. Jij weet immers precies hoe het moet en waar degene voor wie je zorgt van houdt. Toch is het heel belangrijk dat je zelf je rustmomenten neemt. Kort of lang, je bent erbij gebaat. En degene voor wie je zorgt ook. Want dan kom je uitgerust weer terug.

Ruimte creëren voor de mantelzorger, dat is een belangrijk onderdeel van het werk van Markant. Misschien wil je eens praten over een vorm van ondersteuning. Dat kan door een vrijwilliger in te schakelen via ons of door voor vervanging te zorgen wanneer je op vakantie gaat. Wil je samen met je verzorgde op vakantie? Er zijn organisaties die het mogelijk maken dat de zorg op vakantie even goed is als thuis. Zo kun je er samen even tussenuit. Markant helpt je graag op weg.

Op vakantie 
Gun jezelf een moment zonder zorg. De stichting Handen in Huis zorgt voor vervanging terwijl je weg bent. Dat wordt veelal betaald vanuit de zorgverzekering (let wel op: elke verzekeringsmaatschappij hanteert haar eigen regels.) Bij De Zilveren Maan kunnen mantelzorgers tegen een bijdrage tot rust komen en de dagelijkse zorg even achter zich laten. Ook de Zonnebloem biedt vakanties voor diverse leeftijden aan waaronder vaarvakanties. En Stichting Wielewaal organiseert vakantiedagopvang, kinderthemaweken, logeerweekenden en groepsvakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.

Samen op vakantie
Verandering van spijs doet eten en verandering van plek doet leven! De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV) organiseert individuele reizen, groepsreizen of vakanties in aangepaste accommodaties. Het prettige is dat je verzekerd bent van goede verzorging en verpleging op locatie. Tegelijkertijd ben je er samen even tussenuit. De Blauwe Gids biedt alle mogelijkheden om onbezorgd te kunnen genieten van een WELVERDIENDE vakantie!

Wat kan Markant voor je doen?  
Heb je behoefte aan wat meer bewegingsruimte? Wil je een paar uren in de week of een dagdeel aan jezelf besteden? Bekijk dan onze inzet met vrijwilligers of neem dan contact met ons op.

Markant gaat graag op zoek naar een vrijwilliger die eens per week een dagdeel thuis langskomt. Als je iets langer weg wilt, dan brengen we je in contact met de stichting Handen in Huis.  Er komt alleen iemand bij je thuis als dat voor jou en voor de verzorgde goed voelt. Jullie wensen zijn het uitgangspunt voor de geboden hulp.

Links 
Vervangende zorg via Handen in Huis
Samen op vakantie, De blauwe gids helpt u op weg
MEE vakantiewijzer, vakantie voor mensen met een beperking
Mezzo met recreatie-aanbod 
Vakantieparken met zorgbungalows, accommodaties met uitgebreide faciliteiten rondom zorg en mobiliteit
Sociale kaart (gericht op specifieke doelgroepen)

Tip!
Praat met je verzorgde over vrije tijd. Juist omdat je zo vaak (en heel intensief) samen bent, is het goed even afstand te nemen. Tijdelijk afstand nemen van wat vertrouwd is kan zowel voor jou als voor de verzorgde lastig zijn. Neem contact met ons op, wij bemiddelen daarin en maken het discreet bespreekbaar.

Lucas:
Mijn man is al jaren ernstig ziek. We zijn praktisch elke minuut samen. Ik vond het echt heel lastig om weg te gaan en de zorg over te dragen aan iemand anders. Pas toen ik weer thuis kwam, voelden we allebei dat het goed was geweest. Er was ineens meer ruimte.