Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes die leiden tot een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm (70%). Je zorgt voor iemand met dementie. Dit kan een zware taak zijn. Zorg ook goed voor jezelf en vraag ondersteuning.

Zorgen voor iemand die aan dementie lijdt, gaat gepaard met voortdurend opnieuw afscheid nemen. Onder je ogen verdwijnt langzaam de persoon die je heel lang op een andere manier hebt gekend.

Ander karakter
Het is moeilijk te zien dat iemands karakter langzaamaan verandert. Vaak komt het voor dat iemand met dementie niet meer weet hoe die zich moet gedragen (decorumverlies wordt dat genoemd). Dat kan leiden tot onverwachte situaties waar je zich als mantelzorger onprettig bij voelt, of waar je verdrietig van wordt.

Veranderende relatie
Onvermijdelijk: er komt een dag dat je niet meer herkend wordt als partner, kind, broer, zus of goede vriend. Dat is pijnlijk, omdat hij/zij niet beseft in welke relatie hij/zij tot iemand staat.

Verwijten
Je staat naast degene voor wie je zorgt en hoort hem zeggen: “Martha? Nee, die zie ik noooooit meer, die komt nooit langs!” Terwijl jij Martha bent en elke dag de zorg draagt voor je man. Het is lastig en pijnlijk om verwijten te krijgen die niet waar zijn. Ook wordt de zorg die je geeft vaak niet begrepen of gewaardeerd. Dat is moeilijk. Daarom is het goed dat je contact zoekt met lotgenoten.

Ervaring leert dat mantelzorgers het prettig vinden om over hun situatie te praten. Heb je daar behoefte aan? Ga dan langs bij het spreekuur van het Sociaal Loket van de gemeente bij je in de buurt. Woon je in het Amsterdam-Centrum, Zuidoost of Nieuw-West? Dan is Markant jouw partner.

Wat kan Markant voor jou betekenen?
Als het goed voelt voor jou, dan zorgt Markant ervoor dat je ondersteuning krijgt van een vrijwilliger. We komen vrijblijvend bij je thuis om de situatie, jouw wensen en de wensen van je verzorgde te bespreken.

Graag willen we je ook attenderen op de cursus Zorg de Baas. Dit is een gratis cursus waarbij je inzicht krijgt in je eigen situatie. Je ontmoet andere mantelzorgers en kunt ervaringen delen.

Tip!
Juist omdat je zo intensief voor je naaste zorgt, is het aan te raden tijd voor jezelf te nemen. Neem gerust contact met ons op, Markant zorgt ervoor dat een vrijwilliger bij je thuis komt waardoor je even vrijaf hebt.


Links:
Alzheimer Nederland
Sociale kaart Amsterdam
Omgaan met dementie als naaste
Samen dementievriendelijk

Mevrouw Lubben:
Joop wilde absoluut niet dat er een vrijwilliger langskwam. Tot de coördinator van Markant zei: “Ik ken iemand die van oude schepen houdt. Vindt u het leuk om eens met haar te praten?” Dat vond ‘ie leuk! Zijn korte termijngeheugen is weg, maar van zijn jaren op zee weet hij nog veel!”