Direct naar

Overlijden van de hoofdhuurder en medehuurderschap

Gevolgen voor je uitkering als mantelzorger en zorgvrager gaan samenwonen

Vrijstelling van de jaarlijkse huurverhoging bij mantelzorgsituaties

 

Dichterbij wonen

Zorg je voor iemand en wil je om die reden dichterbij diegene wonen, of dat de verzorgde dicht bij jou in de buurt komt wonen, dan kun je een urgentieverklaring op grond van mantelzorg aanvragen. Daar gelden wel voorwaarden voor. Onder meer dat de mantelzorger of de verzorgde in Amsterdam woont en een zelfstandige woning achterlaten. Lees meer op de site van de gemeente.

Je kunt ook kijken of je aan woningruil kunt doen.

Huisbewaring en leegstand

Als je tijdelijk – langer dan 3 maanden – bij degene voor wie je zorgt wilt intrekken en zolang iemand anders in je huis laat wonen, kun je huisbewaring aanvragen. Dat geldt ook als de verzorgde tijdelijk bij jou komt wonen. Duurt de situatie langer dan 6 maanden, dan moet je dat volgens de Leegstandverordening bij de gemeente melden. Een woning mag namelijk niet langer dan 6 maanden leeg staan. Of het nu huur is of koop. Gaat het om een huurwoning, vermeld dat dan ook aan de verhuurder. Bij een particuliere huurwoning moet je officieel toestemming vragen aan de verhuurder.

Lees meer op de site van de gemeente

Mantelzorgwoning of kangoeroewoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt. Maar je kunt ook zelf in een mantelzorgwoning wonen. In dat geval woont degene die je verzorgt in het bijbehorende huis. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen of hiervoor een aanbouw aan je huis laten bouwen. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, laten ombouwen tot mantelzorgwoning. Gaat je naaste verhuizen naar een verpleeghuis, of komt je naaste te overlijden, dan moet de mantelzorgwoning weer verwijderd worden óf de keuken, badkamer dan wel toilet moeten eruit.
Lees meer over mantelzorgwoningen op de site van Mantelzorg.nl

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woonruimtes hebben elk een aparte voordeur en hebben vaak ook een intern afsluitbare verbindingsdeur. De wooneenheden kunnen naast elkaar, maar ook boven elkaar gesitueerd zijn. Afhankelijk van je mogelijkheden kun je een bestaande woning opdelen in 2 eenheden, een nieuwe kangoeroewoning realiseren of een bestaande kangoeroewoning kopen of huren.
Lees meer over kangoeroewoningen op de site van Mantelzorg.nl

 

 

Disclaimer: De informatie op onze website is met zorg samengesteld. Hierbij is getracht de informatie zo correct en volledig mogelijk over te brengen. Ondanks deze zorgvuldigheid kan het gebeuren dat de informatie onjuistheden of onvolledigheden bevat. Aan de inhoud van de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ook kan Markant niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik van, of onjuistheden in de informatie.