U zorgt al jaren, of sinds kort, voor uw naaste. Er komt een moment dat extra, specialistische zorg nodig is. Soms is het moeilijk de zorg uit handen te geven. Het gaat erom dat u als mantelzorger ontlast wordt en dat u erop kunt vertrouwen dat de verzorgde in goede handen is.

Het is voor een mantelzorger niet altijd gemakkelijk toe te geven dat u wel even wat ruimte kunt gebruiken. U voelt zich verantwoordelijk voor de zorg van uw naaste. Het is ook heel belangrijk dat u zichzelf rust gunt. Ruimte, om even op adem te komen. Misschien is het daarom goed eens na te denken over een vorm van ondersteuning.

Thuiszorg 
De indicatie van de zorg wordt sinds 2015 rechtstreeks via de wijkverpleegkundige geregeld. Die stemt de zorg af op de wensen en behoeften van de verzorgde. Het is voor u prettig te weten dat zoiets goed geregeld is. Bij het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam (uw stadsdeel) krijgt u informatie over wie bij u in de wijk dienst heeft en u verder kan helpen. Ook kunt u bij het loket terecht voor het aanvragen van huishoudelijke hulp.

Dagbehandeling 
Als u dag in dag uit zorg draagt voor uw naaste, dan is het prettig om soms even iets anders te doen. Dat geldt zowel voor u als voor degene voor wie u zorgt. In Amsterdam zijn diverse activiteiten en onderkomens voor mensen (jong en oud!) die zorg nodig hebben. Als mantelzorger gaat u dan met een gerust hart een dag op pad.

Informele respijt 
Als degene voor wie u zorgt extra specialistische hulp nodig heeft, dan kunt u voor hulp hierbij naar het Sociaal Loket bij u in de buurt.

Heeft u zelf behoefte aan wat extra bewegingsruimte? Wilt u een paar uren in de week, of een dagdeel, aan uzelf besteden? Neem dan contact met ons op.

Markant gaat graag op zoek naar een vrijwilliger die thuis langskomt, zodat u tijd aan uzelf, uw sport, hobby of vrienden kunt besteden. Markant stemt alles goed op elkaar af. Er komt alleen iemand bij u thuis als dat voor u en voor de verzorgde goed voelt. Uw wensen zijn het uitgangspunt voor de geboden hulp.

Vrijwilligers palliatieve en terminale zorg (VPTZ) 
U zorgt voor uw naaste die ongeneeslijk ziek is. Het is dan prettig te weten dat er mensen zijn die in zo’n situatie advies kunnen geven, of emotionele ondersteuning. De coördinatoren van de VPTZ zijn er voor u, en voor degene die u verzorgt. Zij weten welke hulp u mag verwachten van uw huisarts, thuiszorg en andere zorgverleners.

De coördinatoren zijn bovendien heel goed in het vinden van een vrijwilliger die bij u en uw thuissituatie past, mocht u daar behoefte aan hebben. Wenst u ondersteuning in deze moeilijke tijd? Neem gerust contact met ons op. Onze mensen komen vrijblijvend langs. Soms is het al fijn om de situatie te bespreken. Als daaruit blijkt dat we meer voor u kunnen betekenen, dan staan we voor u klaar.

Links en/of telefoonnummers 

Sociaal Loket gemeente Amsterdam
Sociale kaart (gericht op specifieke doelgroepen)

 

Tip!
Doe de 3-minutencheck! U zorgt voor uw naaste, maar denkt u ook aan uzelf? Sta even stil bij hoe het met u gaat.

Hester:
“Mijn broer heeft kanker. Hij gaat dood.
Het liefst wil ik alleen maar bij hem zijn, maar ik miste die wandeling door de stad met m’n vriendinnen ook best welNu er een vrijwilliger bij Harm is, voel ik me minder schuldig dat ik even wegga.”