Je zorgt al jaren, of sinds kort, voor je naaste. Er komt een moment dat extra, specialistische zorg nodig is. Soms is het moeilijk de zorg uit handen te geven. Het gaat erom dat je als mantelzorger ontlast wordt en dat je erop kunt vertrouwen dat de verzorgde in goede handen is.

Het is voor een mantelzorger niet altijd gemakkelijk toe te geven dat je wel even wat ruimte kunt gebruiken. Je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van je naaste. Het is ook heel belangrijk dat je jezelf rust gunt. Ruimte, om even op adem te komen. Misschien is het daarom goed eens na te denken over een vorm van ondersteuning.

Thuiszorg 
De indicatie van de zorg wordt sinds 2015 rechtstreeks via de wijkverpleegkundige geregeld. Die stemt de zorg af op de wensen en behoeften van de verzorgde. Het is voor jou prettig te weten dat zoiets goed geregeld is. Bij het Sociaal Loket van de gemeente Amsterdam (jouw stadsdeel) krijg je informatie over wie bij je in de wijk dienst heeft en je verder kan helpen. Ook kun je bij het loket terecht voor het aanvragen van huishoudelijke hulp.

Dagbehandeling 
Als je dag in dag uit zorg draagt voor je naaste, dan is het prettig om soms even iets anders te doen. Dat geldt zowel voor jou als voor degene voor wie je zorgt. In Amsterdam zijn diverse activiteiten en onderkomens voor mensen (jong en oud!) die zorg nodig hebben. Als mantelzorger ga je dan met een gerust hart een dag op pad.

Informele respijt 
Als degene voor wie je zorgt extra specialistische hulp nodig heeft, dan kun je voor hulp hierbij naar het Sociaal Loket bij jou in de buurt.

Heb je zelf behoefte aan wat extra bewegingsruimte? Wil je een paar uur in de week, of een dagdeel, aan jezelf besteden? Neem dan contact met ons op.

Markant gaat graag op zoek naar een vrijwilliger die thuis langskomt, zodat je tijd aan jezelf, sport, hobby of vrienden kunt besteden. Markant stemt alles goed op elkaar af. Er komt alleen iemand bij je thuis als dat voor jou en voor de verzorgde goed voelt. Jouw wensen zijn het uitgangspunt voor de geboden hulp.

Vrijwilligers palliatieve en terminale zorg (VPTZ) 
Je zorgt voor je naaste die ongeneeslijk ziek is. Het is dan prettig te weten dat er mensen zijn die in zo’n situatie advies kunnen geven of emotionele ondersteuning. De coördinatoren van de VPTZ zijn er voor jou en voor degene die je verzorgt. Zij weten welke hulp je mag verwachten van je huisarts, thuiszorg en andere zorgverleners.

De coördinatoren zijn bovendien heel goed in het vinden van een vrijwilliger die bij jou en jouw thuissituatie past, mocht je daar behoefte aan hebben. Wil je ondersteuning in deze moeilijke tijd? Neem gerust contact met ons op. Wij komen vrijblijvend langs. Soms is het al fijn om de situatie te bespreken. Als daaruit blijkt dat we meer voor je kunnen betekenen, dan staan we voor je klaar.

Links en/of telefoonnummers 

Sociaal Loket gemeente Amsterdam
Sociale kaart (gericht op specifieke doelgroepen)

 

Tip!
Doe de 3-minutencheck! Je zorgt voor je naaste, maar denk je ook aan jezelf? Sta even stil bij hoe het met jou gaat.

Hester:
“Mijn broer heeft kanker. Hij gaat dood.
Het liefst wil ik alleen maar bij hem zijn, maar ik miste die wandeling door de stad met m’n vriendinnen ook best welNu er een vrijwilliger bij Harm is, voel ik me minder schuldig dat ik even wegga.”