Mevrouw van Ommen, dol op de leider van GroenLinks, zag dankzij haar maatje Anna van der Kooij de documentaire over Jesse Klaver. Haar dag kon niet meer stuk.

Mevrouw van Ommen (88) is enorm fan van Jesse Klaver. Ze ligt al een aantal jaar in bed in een verzorgingstehuis in Buitenveldert. Haar zicht gaat achteruit en ze is ook hardhorend. Ondanks de isolatie en eenzaamheid, houdt zij zich sterk. TV is haar enige afleiding en ze kijkt dan ook de hele dag naar NPO 1. Mentaal scherp blijven is voor haar van levensbelang.

Amsterdamse humor
Via Markant kwam vrijwilligster Anna van der Kooij bij mevrouw van Ommen terecht en inmiddels bezoekt zij haar iedere week. Ze praten over van alles. Vooral politiek heeft haar interesse. Een onderwerp dat vaak terug komt is Jesse Klaver. Haar ogen beginnen te glimmen en er verschijnt een lach op haar gezicht als zijn naam valt. “Jesse, daar heb ik wat speciaals mee”, zegt ze vaak. “Hij is mijn favoriet.” Ze vindt het jammer dat hij niet in het nieuwe kabinet zit maar ‘Jesse komt er wel, hij is nog jong!’
Als Anna vraagt wat ze zo leuk aan Jesse vindt, antwoordt ze: “Het hele type”. Volgens mevrouw van Ommen heeft Jesse ‘alles mee’. Iets dat Rutte duidelijk niet heeft, grapt ze. Ondanks haar bedlegerigheid is mevrouw van Ommen niet op haar mondje gevallen en zit ze boordevol Amsterdamse humor.

Privévertoning
Uiteraard was mevrouw van Ommen ter ore gekomen dat er een documentaire over Jesse Klaver gemaakt was. Die wil ze graag bekijken. Helaas is de gang naar de bioscoop voor haar onmogelijk dus zou mevrouw van Ommen de documentaire op haar kamer moeten bekijken, bedacht Anna. Ze benaderde de maker van de documentaire, Joey Boink, via internet. Die vond het een prachtig idee en wilde graag meewerken aan een privé vertoning voor mevrouw van Ommen. Anna kocht voor een habbekrats een dvd-speler via marktplaats. En eind oktober was de privé-voorstelling een feit. “Geweldig dat Anna dit voor mij geregeld heeft! Ik ben erg benieuwd”, brengt mevrouw van Ommen uit.

“Is dit bij hem thuis?” Terwijl mevrouw van Ommen ligt te kijken, geeft Joey tekst en uitleg bij de documentaire. “Is dit bij hem thuis?”, vraagt ze. Dat beaamt Joey. Ze vindt het leuk om met de film een extra inkijkje te krijgen in het leven van de politicus. Ook stelt ze het zeer op prijs dat de maker van de film langskomt om de film te laten zien. Na een kort praatje gaat Joey weer naar huis; mevrouw van Ommen is moe. Ze zegt nog dat ze de privé vertoning ‘erg plezierig’ heeft gevonden. Ze vindt de film ‘mooi gemaakt’.

Groeten van Jesse
Jesse Klaver vond het een heel leuk idee dat Joey de film aan mevrouw van Ommen vertoont, vertelt Joey. Jesse laat de hartelijke groeten overbrengen aan mevrouw van Ommen.

Ontroerend
Joey vond het verzoek dat ze de film wilde kijken heel ontroerend. “Ik heb mezelf zo’n beetje uitgenodigd. Ik vond het heel leuk vooral omdat er zoveel om de documentaire te doen was geweest. Veel commotie. Die commotie ging eigenlijk niet over de film maar over mijn rol als maker van de film en als werknemer van GroenLinks. Daar was veel discussie over. Toen de film uitkwam was het nieuws meteen verdwenen. Daarom vond ik het extra leuk dat mevrouw van Ommen de film wilde zien en dat Anna dat faciliteerde.”

Voor elkaar
Vroeger scheurde mevrouw van Ommen op haar brommer door Amsterdam. Ze vond het heerlijk om met de wind in haar haar de vrijheid te voelen. Als ras Amsterdamse spelen al haar verhalen zich in Amsterdam af, weet Anna te vertellen. “Amsterdam is een grote stad met veel eenzame mensen. Ik vind het belangrijk dat we een beetje voor elkaar zorgen”, geeft Anna als reden dat ze juist dit vrijwilligerswerk doet. “Vaak is ze net klaar met eten als ik kom. Soms smeer ik een extra broodje als ze nog trek heeft. We praten wat. Soms wat langer dan anders. Het hangt ervan af hoe ze in haar vel zit, of ze op haar praatstoel zit, of ze veel pijn heeft. Het gaat erom dat we er af en toe zijn voor elkaar.”