Robin Menkveld (20 jaar) is tweedejaarsstudent Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. In september vorig jaar is hij gestart met zijn stage bij Markant. Robin gaat 2 dagen in de week op bezoek bij gezinnen met kinderen met een beperking. “Ik ben graag bezig en werk het liefst met mensen. Ik ben op zoek naar uitdaging en die heb ik, tijdens mijn stage bij Markant, zeker gevonden.”

Goede en minder goede dagen
Robin gaat op woensdagmiddag naar een gezin met een jongen van 10 jaar met autisme. Op een goede dag spelen ze buiten, gaan ze voetballen of spelen ze op de Wii. “Op minder goede dagen is het lastiger om contact te maken. Maar door samen een spel te spelen op zijn computer, lukt het toch om met hem in gesprek te gaan. We praten dan soms over onderwerpen waar hij met zijn ouders of vrienden niet over kan of durft te praten. Doordat ik heel zelfstandig werk, heb ik ook veel autonomie. En kan zelf invulling geven aan mijn stage. Dat vind ik fijn.”

Zelfstandig
Tijdens de stagemarkt op de HvA, kwam Robin in contact met Markant. Hij raakte aan de praat met 2 coördinatoren. “Het voelde meteen goed. Markant leek me een hele interessante omgeving om stage te lopen. En het heeft me meer opgeleverd dan ik had verwacht.” In het begin was het wel even wennen voor Robin, dat hij zoveel ruimte kreeg. “Het voelde in het begin een beetje alsof ik in het diepe werd gegooid. Ik mag zelf sturing geven aan mijn stage. De begeleiding van mijn coördinator bij Markant is heel goed. Zij heeft mij geleerd initiatief te nemen, vanuit mezelf, en niet af te wachten. Ik hou van aanpakken en doen en daardoor heb ik veel kunnen leren.”

Bij Markant werken de stagiaires heel zelfstandig. “Ik kan altijd terecht bij mijn coördinator als ik ergens mij zit. Zij helpt mij in lastige situaties. En ben echt fulltime bezig in de praktijk. Ik hoef geen kopietjes te maken op kantoor.”

Nooit saai
Op donderdagmiddag gaat Robin naar een gezin met een jongen van 12 jaar met een chromosoomafwijking. “Op sommige vlakken loopt zijn ontwikkeling iets achter, maar op andere vlakken niet. We praten soms over seksualiteit, maar maken ook samen een kleurplaat. Het liefst gaan we naar buiten, spelletjes spelen, naar de speeltuin of fietsen. Met hem is het nooit saai. En dat vind ik leuk”.

Kids’ Skills
“Bij Markant mocht ik allerlei interessante cursussen doen. Bijvoorbeeld Kids’ Skills.” Dat is een methode waarbij je kinderen een nieuwe vaardigheid aanleert die zij zelf kiezen. “Deze methode past goed bij mijn stage. Ik wilde graag aan de slag met spel en ontwikkeling. En met deze methode kiest een kind zelf wat het wil leren. Zo wilde de jongen van 12 graag automerken leren. We hebben een boekje gemaakt met automerken en hebben een autobingo gedaan. Dan stapten we op de fiets en gingen automerken zoeken. Als het automerk op zijn bingokaart stond, mocht hij het wegstrepen. Kids’ Skills is heel goed toe te passen in de praktijk.” Stagiaires mogen bij Markant allerlei cursussen gratis volgen, waaronder Kids’ Skills. “Kids’ Skills was goed voor mijn eigen ontwikkeling. Ik leerde bepaalde gesprekstechnieken en kan zo werken met de intrinsieke motivatie van een kind.”

Intervisie
Naast het volgen van cursussen en trainingen, is intervisie ook een belangrijk onderdeel van de stage. “Deze intervisiemomenten vind ik heel leerzaam. Ik ontmoet daar andere studenten en leer veel van hun vragen. Er is onderling veel herkenning, we geven elkaar tips en het is soms heel geruststellend. Doordat we elkaar niet kennen, kijken we anders naar elkaars problemen, denk ik.”

Corona
En toen kwam corona… “Dat was wel even schakelen hoor, heel pittig! Ik mocht niet meer naar de gezinnen toe. Maar samen met mijn stagebegeleider en mijn coördinator van Markant hebben we creatieve oplossingen gevonden.” Met alleen maar beeldbellen waren de jongens snel klaar. “Dan hingen ze na 10 minuutjes gewoon op. Wat moet je dan? Een van de jongens speelde graag Roadblox. Dat heb ik ook gedownload. Op mijn ene telefoon zat ik dan met hem te videobellen en op mijn andere telefoon speelden we samen Roadblox. De andere jongen wilde vooral laten zien welke auto’s hij had in GTA of ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet spelen.” Vanwege corona mochten de studenten van Markant niet meer naar hun stageadressen toe. “Dat was echt balen. Op afstand is het heel lastig omgaan met de boosheid van de jongens. Soms hangen ze gewoon op, of zetten ze me op mute. Ik werd echt beperkt in mijn handelen.”

Dikke knuffel
Voor veel studenten komt het einde van de stageperiode er aan. Sommigen zijn al klaar. “Deze week was mijn laatste stage week. Ik heb echt een band opgebouwd met de kinderen. Ook de kinderen zijn zich aan mij gaan hechten. Een van de jongens stond soms al klaar bij de deur, omdat hij zo blij was dat ik er was. Ik kreeg dan een dikke knuffel. Dat blijft me nog wel het meeste bij denk ik.”

Afscheid
En dan komt het afscheid. “De jongens begrijpen niet goed dat ik een opleiding doe. En dat ik verder ga en niet meer langs zal komen. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen, zodat zij het ook af kunnen sluiten. De laatste keer spelen we nog even een spelletje en neem ik een klein aandenken voor ze mee. En dan nemen we afscheid”

Aanraden
“Ik ben heel blij met mijn keuze om stage te lopen bij Markant. Je krijgt veel ruimte om je stage zelf in te vullen en je mag veel interessante cursussen doen. Ik raad Markant zeker aan! Je moet wel zelfstandig kunnen werken, maar daardoor leer je vet veel.”