Safiroen Mohamed Hoesein  (55) bezoekt eenmaal per week Paul Bijlevelt (59). Paul woont in verzorgingshuis Ottho Heldringstraat na een auto-ongeluk. Hij heeft NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Safiroen is al vijf jaar vrijwilliger in de terminale zorg. Sinds vier maanden komt ze bij Paul als ‘maatje’.

Safiroen werkte lange tijd als vrijwilliger bij verpleeghuizen waar ze maaltijden rondbracht. Op een dag zei iemand tegen haar dat palliatieve zorg wel iets voor haar zou zijn. Daarop ging ze naar een open dag van Markant. Ze besloot zich in te schrijven en werd uitgenodigd voor een intakegesprek. Sindsdien werkt ze als vrijwilliger in de terminale zorg én is ze vrijwilliger zorg plus. Dat laatste houdt in dat ze voor iemand in een verzorgingshuis een maatje is.

Blij
“Het is dankbaar werk. In de vijf jaar dat ik dit nu doe, ben ik er achter gekomen dat hierin mijn passie ligt. Het geeft me veel voldoening”, legt Safiroen uit. “Blij word ik ervan. Ik doe dit met heel veel liefde.”

Wandelen
“Als het voor familie lastig is om op bezoek te komen omdat ze ver weg wonen of omdat ze het druk hebben, is het fijn dat ik er dan wél voor iemand kan zijn. Om dan net die dingen te kunnen doen die hij of zij leuk vindt om te doen. Meestal ga ik met Paul naar buiten voor een ommetje. Als het een beetje fijn weer is tenminste. Dan rookt hij een sigaretje.”

Schaken
Als Paul er zin in heeft, doet Safiroen een spelletje met hem. Paul houdt erg van schaken en mens erger je nieten. “Hij kan goed schaken, hij maakt me altijd in”, lacht Safiroen, “Meestal duurt zo’n spel lang dus helemaal afmaken lukt vaak niet. Het is natuurlijk wel fijn dat hij nog kán schaken. In de hersenpan is alles nog okay.” Als Safiroen het over schaken heeft, verschijnt er een brede glimlach op Pauls gezicht.

Liedjes
Wanneer Safiroen vertelt dat Paul en zij weleens samen zingen, barst Paul spontaan in gezang uit. “Zingen vindt hij écht heel erg leuk. Hij zingt liedjes die nog in zijn hoofd zitten. Bij wijze van therapie zingt ook met iemand hier in het verzorgingshuis.”

Als Safiroen praat over hoe Paul in een rolstoel is beland, laat Paul zich ontvallen dat hij pijn aan zijn zitvlak heeft. “Van het lange zitten”, concludeert Safiroen. Ze adviseert hem om te bewegen. Paul is momenteel aan het oefenen bij de fysio om meer te bewegen. “Dat ging goed vorige keer”, weet Safiroen. “Maar de billen blijven beurs.”