Het is hartje zomer en we zitten midden in de langste hittegolf uit de geschiedenis. Daarbovenop heerst er ook nog een coronapandemie. Ruim een jaar geleden heeft Ronald Holthaus (62) zich bij Markant aangemeld als vrijwilliger. En dat kwam nu goed uit. Ron: “Ik heb een eigen bedrijfje in aangepaste woningen in het buitenland. Maar vanwege corona gaat er geen kip naar Spanje en ben ik alleen maar bezig met administratie. Ik heb wat lichamelijk klachten en hier en daar wat pijntjes. Ik heb afleiding nodig. Ik ga graag met mensen om, dat geeft mij plezier en zingeving. Dat mis ik nu. Mijn vrouw werkt bij buurtzorg. Zij zetten regelmatig vrijwilligers in via Markant. Via haar kwam ik in contact met Markant. Zij hebben tal van mogelijkheden in vrijwilligerswerk. Ik ben gelijk langs geweest en heb een VOG aangevraagd.”

Zingeving
Ron is een echte Amsterdammer en woont nu in Amsterdam West. “Ik was op zoek naar zingeving, maar wel iets vrijblijvends. Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer en hoe lang of dat ik iets extra’s wil doen. Vorig jaar heb ik me aangemeld. Het heeft wel even geduurd voor ik aan de slag kon. Ik kan geen traplopen en zocht iets in de buurt. De vrijwilligerscoördinator van Markant heeft gezocht naar een situatie die precies bij me past. Daar ben ik heel blij mee,” vertelt Ron.

Broodje haring
Iedere zaterdag gaat Ron naar een mevrouw van 88 jaar met dementie. “Ik bel dat ik er aan kom. Dan staat ze op me te wachten en veegt met de bezem haar portiekje. Ik haal soms een broodje haring en die eten we samen op in haar tuintje. Mevrouw is heel trots op haar tuintje. Ze is vergeetachtig en herhaalt veel, maar daar ben ik bekend mee. Ik heb jaren als ziekenverzorger gewerkt en kan veel tips geven. Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om het contact onderhoudend te maken. En te zorgen dat mensen zich op hun gemakt voelen,” aldus Ron. “We praten veel en gaan soms een klein stukje lopen, naar het schoolplein achter. Verder kan ze nog niet. Maar misschien kunnen we dat straks gaan proberen. We kijken ook veel foto’s van vroeger. Die heeft Yvonne voor ons uitgezocht. Dat maakt veel verhalen los. Ook over de oorlog en de nare dingen die mevrouw heeft meegemaakt, ze was toen 8. Mevrouw zou graag zelf nog willen fotograferen, maar dat lukt niet meer,” vertelt Ron.

Mantelzorger
Yvonne Bijlaard is de dochter en mantelzorger van mevrouw. Ron: “Het contact met Yvonne is goed. We hebben 1 tot 2 keer per week contact via de app over wat ik met mevrouw heb gedaan. Maar Yvonne vertelt mij ook wat haar moeder leuk vindt.”

Verrijking van mijn leven
“Als ik zaterdag thuis kom, kijk ik terug met een goed gevoel. Ondanks wat pijn heb ik gelachen en voelt het als een nuttige dag. Dat is een uitstekende vorm voor mij. De tijd die ik met mevrouw doorbreng is echt een verrijking. Ik kijk er naar uit en het geeft me een voldaan gevoel. Als het fysiek wat beter met mij gaat, wil ik het vrijwilligerswerk misschien uitbreiden. Mevrouw ik gek op dieren. Misschien lukt het een keer om naar de dierentuin te gaan. Ik ben heel tevreden over de gang van zaken bij Markant. Ze hebben een heel breed aanbod aan vrijwilligerswerk. Neem contact met ze op, er zit altijd wel iets voor je bij. Vrijwilligerswerk raad ik iedereen aan. Het is echt een verrijking van je leven,” sluit Ron af.

Wil jij je verhaal ook delen met andere vrijwilligers? En wil je meewerken aan een interview? Geef je dan op bij je coördinator!