Beau Zwierenberg (21) is studente oefentherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is als vrijwilliger ingezet bij Dilara en helpt haar met leren lezen en schrijven.
Dilara had totaal geen motivatie om te leren lezen en schrijven. Om haar de basisbeginselen hiervan bij te brengen, was het noodzakelijk om een professionele vertrouwensband op te bouwen. Beau praatte met Dilara over haar interesses en hobby’s. Ze legde haar uit dat ze aan de hand hiervan zelf een methode op zou stellen om te gaan oefenen met lezen en schrijven. Dit werkte bijzonder motiverend voor Dilara om hiermee aan de slag te gaan. Beau: “Ik wilde op een eerlijke en motiverende manier Dilara stimuleren om iets te gaan leren.”

Zelf boekje maken
Beau maakte samen met Dilara een lijstje van dingen die zij leuk vindt om te doen of waar zij interesse in heeft. “Daar hebben we bepaalde dingen uit gekozen waar ik een boekje op maat van heb gemaakt. Voor Dilara is het belangrijk dat het bij haar belevingswereld aansluit. Zij raakt gedemotiveerd van kinderboekjes of boekjes over onderwerpen die zij niet leuk vindt. Daarom besloot ik de boekjes zelf te maken”, legt Beau uit.

Liever doorgaan
Dilara toont enorm veel motivatie om te leren lezen en schrijven, ze vind het erg leuk om haar hobby’s en interesses terug te zien in de boekjes, ook heeft Beau Dilara’s naam in de boekjes verwerkt. Dit betekent herkenning; Dilara vindt dit erg leuk. “Door het op deze manier aan te pakken kan Dilara heel hard – soms wel 1,5 uur achter elkaar –  aan het werk zijn in de boekjes. Wanneer ik haar dan vraag of ze niet liever even een pauze wil, zegt ze dat ze het te leuk vindt en liever doorgaat”, vertelt Beau. Inmiddels kan Dilara simpele en herkenbare drie- en vierletterwoorden op papier zetten en zelfstandig lezen.

Aansluiten bij belevingswereld
Beau is erg trots op de vooruitgang die Dilara heeft gemaakt. Ze denkt dat ze de juiste methode gevonden heeft om Dilara aan het leren te krijgen. “Zowel Dilara, de moeder van Dilara en ik hebben hier plezier van. Wat ik heb geleerd, is dat je enorm veel kunt bereiken wanneer je aansluit bij iemands belevingswereld en hem of haar op de juiste manier stimuleert, motiveert en begeleidt”, besluit Beau.