“Ze is een belangrijk persoon in ons leven.” Aan het woord is Ingrid, een jonge alleenstaande moeder. Ingrid woont met haar driejarige zoontje Bas in Noord.
Ingrid heeft een lichte verstandelijke beperking. Sinds twee jaar komt vrijwilligster Alice elke week bij Ingrid om haar te ondersteunen en gezellige dingen te doen met moeder en kind. Alice is al 15 jaar vrijwilliger bij Markant.

Buffelen
Ingrid: “In je eentje een kind opvoeden is buffelen”. “Alice is een soort moeder voor mij en een oma voor Basje. Het klikt heel goed. Ik kan alles met haar bespreken.

Alice: “Ik vind het leuk om met jonge kinderen om te gaan en ben jarenlang als vrijwilliger ingezet bij kinderen met een beperking. Het (o)maatjes project was een nieuwe uitdaging. Vooraf kreeg ik een training. Dat was ook wel nodig want ik kreeg te maken met een volwassene met een behoorlijk rugzakje en haar kind.

Familie
Ingrid: “Mijn moeder zit in een verpleeghuis. Met de rest van de familie heb ik geen contact. Als Alice komt, heb ik even de handen vrij en kan ik boodschappen doen. Met een kind erbij is dat lastig. We maken vaak uitstapjes, ook in het weekend. We zijn al naar Artis, het Dolfinarium en Madurodam geweest. In augustus gingen we met z’n allen naar Texel. In het eerste begin moesten we natuurlijk wennen maar nu voelt ze als familie. Ik mag mijn handen dichtknijpen met Alice.

Vertrouwen
Alice: “Bij de eerste kennismaking met Ingrid hebben we afgesproken te beginnen met een proefperiode. Ingrid heeft een moeilijke tijd gehad, waardoor ze terughoudend is geworden naar anderen. Haar vertrouwen winnen ging dan ook niet in één keer. Dat moest voorzichtig en langzaam worden opgebouwd. Door leuke dingen te doen groeide het vertrouwen. Praten over wat Ingrid bezig houdt deden we pas later, toen er vertrouwen was.  Aan de opvoeding van Basje heeft ze een flinke kluif. Hij is een schatje maar heeft wel begeleiding nodig. Ik laat Ingrid zien hoe ik met Bas omga. Ik vertel altijd wat ik doe en waarom ik het doe. Bas laat ik merken wat wel en wat niet kan.
Ik kan het goed vinden met beiden. We maken veel pret samen. Het is een vast punt in mijn week en in mijn leven. Ik vind het leuk om te doen en haal er veel voldoening uit”

Om privacyredenen zijn de namen van betrokkenen veranderd.