Marianne Lierens (68) komt sinds twee jaar wekelijks bij Esmiralde Deekman (27) om haar met raad en daad bij te staan bij de opvoeding en verzorging van Esmiralde’s dochter van 9 en zoontje van 5. Beide kinderen vragen door omstandigheden extra veel aandacht. En omdat Esmiralde een alleenstaande jonge moeder is, is die hulp heel erg welkom. 

 “Ze helpt me eigenlijk met van alles”
“Marianne is een grote steun voor mij”, zegt Esmiralde. “Ik vind twee kinderen opvoeden, een huishouden runnen en een parttimebaan best pittig, zeker ook omdat ik alleenstaand ben en geen hulp heb van familie. Marianne is een soort vervangende oma die oppast, spelletjes doet met de kinderen en mij advies geeft als ik met bepaalde vragen zit. Ze helpt me eigenlijk met van alles. Ze komt één keer in de week , soms ook extra als er iets bijzonders is. We gaan volgende week met z’n allen naar de Efteling bijvoorbeeld, superleuk! Pas geleden heeft ze me ook geholpen met schilderwerk in mijn huis. Ik vind het heel gezellig als ze er is. Ik zie haar ook niet als bezoek. Ze hoort gewoon bij ons.”  

Vertrouwen
Esmiralde: “Ik moest wel even wennen aan een vrijwilliger in huis. In het begin durfde ik niet weg voor een boodschap of iets anders en de kinderen aan Marianne over te laten. Gaandeweg kwam het vertrouwen. Nu ga ik met een gerust hart de deur uit om iets voor mezelf te doen terwijl Marianne bij de kinderen is. Daar kan ik echt van genieten, even tijd voor mezelf. Ik vind het bijzonder hoe ze met de kinderen omgaat, hoeveel geduld ze heeft, altijd rustig blijft, met ze speelt en ze rustig weet te krijgen. Af en toe kook ik daarom wat lekkers voor Marianne, om haar te bedanken.  

Actieveling
Marianne was voor haar pensionering hulpverlener bij de Riagg. “Ik ben een actieveling, ik kan moeilijk stil zitten”, zegt Marianne.” Daarom heb ik me opgegeven als vrijwilliger voor het (o)maatjes-project van Markant.” Als (o)maatje probeer je het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de jonge moeder te vergroten en haar sociale netwerk te versterken (red.). Mariannne: “Ik vind het een groot compliment dat Esmiralde vertrouwen in mij heeft. Wat mij veel voldoening geeft, is te zien hoeveel stappen ze heeft gemaakt in de afgelopen twee jaar. Dat Esmiralde sinds januari nu zelfs een baan heeft, echt geweldig!” 

“Zo kan ik het volhouden”
“Een vrijwilliger aanvragen voor ondersteuning, ik kan het echt aanbevelen”, zegt Esmiralde. Je moet even een drempel over maar je krijgt er wat voor terug. Ik heb het 7 dagen in de week heel druk. Die paar uur dat Marianne komt heb ik even rust en kan ik opladen. Zo kan ik het volhouden.”