Vrijwilligster Aaja di Vece (28) van Markant komt sinds november vorig jaar elke donderdagmiddag bij  Ad Petersen (88) op bezoek. Zijn vrouw Thea Houweling (74) heeft dan een paar uurtjes voor zichzelf. Ad heeft Parkinson en zit in de rolstoel. “Ik vind het zo fijn en geruststellend dat Aaja bij Ad is”, zegt Thea. “Daardoor kan ik er een middagje tussenuit.”

Kunst 
Ad was vroeger conservator in het Stedelijk Museum en schilderde en fotografeerde ook. Aaja heeft styling en design gestudeerd en werkt als freelance creative. “In het creatieve hebben we elkaar echt gevonden”, zegt Aaja. “Ad kan veel vertellen over wat hij als conservator in de jaren 60 tot 90 gedaan heeft. Dat zijn heel leuke, interessante verhalen, waar ik ook nog eens veel van leer.” Ad glimlacht en zegt dat hij het fantastisch vindt dat Aaja er is.

Mantelzorg
Aaja is niet alleen vrijwilliger maar ook mantelzorger. “Ik heb een poos intensief voor mijn vader gezorgd” zegt Aaja. “Daardoor besefte ik wat mantelzorg met je doet, hoeveel tijd het kost en wat het van je vergt.  Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen. Toen ik zag dat Markant zich inzet om mantelzorgers te ondersteunen, heb ik me als vrijwilliger opgegeven. Het klikte meteen met Ad en Thea. Er wordt niet veel van mij gevraagd. Ik hoef er alleen maar te zijn en klets gezellig met Ad. Verder zorg ik dat Ad zijn medicijnen neemt en maak een boterhammetje en zet een kopje thee als hij daar trek in heeft. Soms doet hij even een dutje.”

Prettig mens
Thea: “Wat ik vooral op prijs stel is dat Aaja geruisloos aanwezig is. Dat vind ik echt een verdienste, het talent om ergens te zijn maar toch in de luwte te blijven. Ze is een prettig mens, heel bescheiden.” Aaja: “Ad en ik begrijpen elkaar goed. Mij geeft het veel voldoening als Thea blij thuis komt omdat ze een tentoonstelling heeft gezien of een wandeling heeft gemaakt.”

Niet wachten
Aaja: “Ik roep het tegen al mijn vrienden: denk na over vrijwilligerswerk. Wacht niet tot je leven op orde is, dat is het nooit. Het is leuk, superinteressant en je krijgt er veel voor terug. Bij Markant kon ik me na één verplichte training aanmelden voor allerlei gratis trainingen. Ik heb er veel baat bij, ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik voel me gewaardeerd”

Heb jij hart voor Amsterdam? Word vrijwilliger bij Markant!
Kijk op www.markant.org/vacature voor  verschillende soorten vacatures.
Mail naar info@markant.org of bel 020 886 88 00.