Morena Fuligni (54) is terminaal ziek. In mei vorig jaar kreeg ze te horen dat ze darmkanker heeftZe zou nog een jaar te leven hebben.
Morena koos niet voor een reguliere behandeling maar voor moeder natuur, voor gezonde voeding, alternatieve geneesmiddelen en spiritualiteit. Stichting Ambulancewens maakte het mogelijk dat Morena samen met VPTZ-vrijwilliger Anna een dag en een nacht in een boeddhistische tempel in Duitsland kon verblijven. Morena vertelt wat deze reis voor haar heeft betekend en hoe zij zich op haar laatste reis voorbereidt. Ze ligt thuis in een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ze oogt breekbaar maar als ze gaat vertellen veert ze op en praat ze levendig met veel gebaren. Een echte Italiaanse, ook al woont ze al 20 jaar in Nederland. 

Iets goeds voor mezelf doen
Morena: “Ik was doodsbang toen ik hoorde dat ik nog maar een jaar te leven had. Ik wilde geen operatie, bestraling of chemotherapie en heb een niet-behandelverklaring ondertekend. Mijn arts en mijn vrienden hadden daar veel moeite mee. Ik besloot om iets goeds voor mezelf te doen. Ik ben op reis gegaan naar IJsland en ging, toen ik terug kwam, op zoek naar een antroposofische arts en een diëtiste voor alternatieve voeding. Vanaf dat moment ging het beter met me. Ik ben veganist en voel me erg verbonden met al wat leeft, ik wil niemand pijn doen.”

Liefde en spiritualiteit
Op de vraag wat ze belangrijk in het leven vindt antwoordt Morena zonder aarzelen: “Liefde; ik ben daar altijd naar op zoek, waarschijnlijk omdat ik die op veel momenten in mijn leven heb gemist, ook als kind. Ik heb van veel mensen afscheid moeten nemen, van mijn familie in Italië, van mijn zoon die in Spanje woont, van zijn vader die is overleden en van vrienden die het niet eens waren met mijn levensstijl. In de jaren ’70 maakte ik voor het eerst kennis met spiritualiteit, met Zen en ik wist meteen dat dit mijn weg was. Later kwam ik ook met andere stromingen in aanraking, waaronder boeddhisme. Boeddhisme betekent voor mij vrijheid, een zuivere manier van leven, mezelf beter leren kennen, na mijn dood opnieuw geboren worden. Daar put ik veel kracht uit.”

Anna
“Vlak voor kerstmis 2015 kwam Anna voor het eerst bij me”, vertelt Morena. Anna is vrijwilliger palliatieve terminale zorg bij Markant, ze is boeddhist en volgde een meditatieopleiding (en is aanwezig bij dit interview red.). Morena: “Ik wilde heel graag een boeddhistische vrijwilliger met wie ik kon praten en mediteren.” Het klikte wederzijds.  “Anna is heel waardevol voor mij”, zegt Morena. “We praten heel veel, we eten soms samen, we wandelen, mediteren en houden via e-mail ook contact met elkaar. Anna’s liefdevolle aandacht, haar puurheid en kracht  geven mij rust. Door het mediteren kan ik slapen en kan ik loslaten.”

Met Ambulancewens naar Kamilashila
Morena: “Het was Anna’s idee om Stichting Ambulancewens te vragen naar de mogelijkheid om een boeddhistische tempel te bezoeken.” Ambulancewens vervult laatste wensen van mensen die terminaal ziek zijn (red.). Morena: “In februari heb ik, samen met Anna, Kamilashila, een boeddhistische tempel in het Duitse Langenfeld bezocht. Ik wilde graag naar deze tempel omdat deze traditioneel Tibetaans is met een sfeer zoals in Aziatische kloosters. We zijn een dag en een nacht gebleven. Alles was geregeld en verzorgd door Ambulancewens. Iedereen was zo lief en behulpzaam. Echte engelen waren het. Ik heb gehuild van ontroering.

Een vader
Op de vraag hoe ze haar verblijf in de tempel heeft ervaren zegt Morena: “Ik kwam terecht in een wereld van begrip, rust, openheid, je over kunnen geven en vrede met jezelf. Wat mij erg getroffen heeft, is dat ik heb mogen ervaren dat een boeddhistische monnik mij het gevoel gaf een vader voor mij te zijn. Met deze lama Sönam heb ik veel gepraat en samen gemediteerd voor dieren.  Niet eerder in mijn leven heb ik zo’n positieve energie ervaren. Ik heb daar mezelf gevonden. Ik ben heel gelukkig dat ik dit heb mogen meemaken.”

De laatste reis
Morena: “Ik bereid me nu voor op mijn laatste reis. Ik heb gekozen voor euthanasie. Dat geeft mij een gevoel van bevrijding. Ik wil graag vredig gaan en één worden met moeder natuur. Ik ben niet bang voor de dood. Ik kijk ernaar uit opnieuw geboren te worden in een liefderijk gezin.”
Goede reis Morena!

 

 

Kijk voor meer informatie over Stichting Ambulancewens op: www.ambulancewens.nl