Wat motiveert een vrijwilliger die zich naast een fulltime baan ook beschikbaar stelt als vrijwilliger? Wij vroegen het aan Tamara Streng. Zij is 36 jaar en ondersteunt een gezin met een meervoudig gehandicapt kind.

Tamara: “Van huis uit hebben wij geleerd om wat te doen voor de maatschappij. Tijdens mijn studie ben ik ermee begonnen door reizen te begeleiden voor mensen met een verstandelijke beperking. Bijkomend voordeel was toen dat ik er studiepunten voor kon halen. Na mijn studie heb ik er heel bewust voor gekozen om naast mijn werk vrijwilligerswerk te doen. Het fijne ervan is, vind ik, dat je zelf kan kiezen wat voor vrijwilligerswerk je gaat doen.

Meervoudig gehandicapten ondersteunen

Ik wil juist het vrijwilligerswerk doen dat puur is en heel erg op het ‘zijn’ gericht is. Ik heb daarom gekozen voor een gezin met een meervoudig gehandicapt kind. Binnen zo’n gezin is vaak het moment heel bepalend. Ondersteuning bieden aan zo’n gezin is iets waar niet veel mensen warm voor lopen.

Een meervoudige handicap is voor veel mensen onbekend en kan daarom een beetje eng zijn. Sommige gehandicapten krijgen sondevoeding, zuurstof, epileptische aanvallen. Dat is niet voor iedereen prettig. Ik wil mij voor deze groep beschikbaar stellen. Daar werd bij Markant erg enthousiast op gereageerd.

Vrijwilligerswerk doen geeft energie

Ik kijk samen met het gezin wat ik voor hen kan betekenen en op welk moment. Ik ben er puur ter ondersteuning tijdens uitstapjes of als oppas zodat de moeder iets voor haarzelf kan doen. Wat ik het allermooiste vind aan het vrijwilliger zijn, is dat ik iets voor een ander doe zonder dat de ander daar iets voor terug hoeft te doen. Dat is voor mij ook het uitgangspunt. Dat je iets doet waar je zelf blij of enthousiast van wordt en waar je zelf energie uit haalt. En voor mij betekent het dat ik ook gewoon voor mezelf kan invullen wat ik doe en wanneer ik dat doe, zonder vast te zitten aan een bepaalde activiteit. Ik voel de ruimte om flexibel te zijn en om maatwerk te kunnen leveren”.