Mevrouw Bender (97) is ongeneeslijk ziek. Ze heeft darmkanker. Ze werd geopereerd en bestraald. Ze draagt een stoma en ziet nog maar 10%. Toch woont ze nog zelfstandig. Dat lukt met veel hulp van thuiszorg en vrijwilligers. Ze heeft twee zoons die allebei door ziekte en een ongeluk voor langere tijd zijn uitgeschakeld. In haar hypermodern ingerichte appartement vertelt mevrouw Bender waarom ze het leven nog steeds de moeite waard vindt.  

Vooraf twijfelde ik aan het nut van vrijwilligers
“Zonder Josje en de andere vrijwilligers van Markant had ik het niet volgehouden”, zegt mevrouw Bender. “Mijn zoons kunnen weinig. Jos en drie andere vrijwilligers gingen om beurten mee naar de bestraling. Dertien keer achter elkaar. Ik vond het heel zwaar. Zij hebben me er echt doorheen gesleept. Ik moest daarna tijdelijk naar een verpleeghuis. Jos heeft me toen ook veel steun gegeven. Vooraf twijfelde ik erg aan het nut van een vrijwilliger. Mijn huisarts kwam ermee. Omdat zij er op aandrong en ik hulp nodig had, heb ik ja gezegd. Achteraf denk ik: wat een geluk!
Jos komt elke week een paar uur bij me. We praten veel en gaan soms wandelen of een boodschap doen in het winkelcentrum. Er is echt een band ontstaan. Ze betekent veel voor me.

Je moet een doel hebben
Opera is mijn passie. Tijdens de bestraling dacht ik telkens: ‘ik wil nog een keer naar de opera, daar ga ik deze strijd voor aan’. Je moet een doel hebben. Een poosje terug ben ik met een vrijwilliger van de Stichting Nieuw Leven naar de opera Aida geweest. Ik heb gewoon gehuild, zo gelukkig voelde ik me. Binnenkort ga ik naar een voorstelling met Nelly Frijda en Frederique Spigt. Ik hoop dat ik nog een poosje mee kan, ik wil zo lang mogelijk van het leven genieten.”

Voor ons is het een uitkomst
Haar beide zoons laten in een reactie weten dat het hun rust geeft te weten dat mevrouw Bender goede zorg krijgt en aanspraak heeft. Zoon Frank: “Door omstandigheden kunnen wij mijn moeder niet de aandacht geven die zij nodig heeft. Omdat ze alleen woont en niet meer alles kan, heeft ze juist veel behoefte aan aanspraak. Voor ons is het een uitkomst dat er vrijwilligers zijn. Het ontlast ons niet alleen, maar het is ook voor mijn moeder heel erg fijn .”

Heb jij af en toe een paar uur de tijd? Wil je echt iets voor een ander betekenen? Gewoon, door er te zijn, aandacht te geven of samen iets leuks te ondernemen? Word vrijwilliger bij Markant. Meer informatie over het vrijwilligerswerk van Markant vind je op deze website of bel naar 020 – 886 88 00.