rebeccaRebecca van Tergouw is 28 jaar, manager van een Zonnestudio en daarnaast werkzaam als schoonheidsspecialiste.
Een dagdeel per week houdt zij een oudere man die licht dementerend is gezelschap.

“Mijn vader was dementerend en verbleef in een verzorgingstehuis. Daar zag ik met eigen ogen hoe het is om er te wonen. Hoe eenzaam die mensen kunnen zijn en dat zij in de meeste gevallen nauwelijks tot geen bezoek ontvangen. Na het overlijden van mijn vader heb ik besloten om iets voor iemand te kunnen betekenen die al wat ouder en eenzaam is. Eenmaal in de week ga ik op bezoek bij een meneer van 91 jaar oud om hem gezelschap te houden. Ik doe dit nu iets langer dan een half jaar.

Spontaan clubje

Soms zitten we bij hem thuis, drinken we een kopje thee en maken we een kletspraatje. Ook kijken we weleens films van oude videobanden of luisteren we naar muziek. Als we gezelligheid in de buurt zoeken komen we meestal uit bij de bakker in het winkelcentrum. Daar zitten meer oude mensen die eenzaam zijn en sluiten we ons bij aan. We zijn nu ook een soort clubje geworden dat toevallig zo is gevormd. Ik heb een klein hondje dat ik ook altijd meeneem. Dieren doen heel veel voor mensen. Alleen al om even te aaien, dat vinden ze enig! Daarbij vind ik het heel gezellig en interessant om de verhalen over vroeger te horen.

Een keer per maand maken we een uitstapje. Meneer vindt het vooral leuk om naar een tuincentrum te gaan. We zijn o.a. naar de Hortus geweest en volgende week gaan we naar Artis. Ik merk dat oudere mensen het heel mooi vinden om naar dieren te kijken en om in de natuur te zijn. We bezoeken ook weleens plaatsen waar meneer vroeger al eens geweest is. Dan komen de herinneringen een beetje terug en dat is vaak heel vertrouwd.

Gewoon aanwezig zijn is soms al genoeg

Met een kleine bijdrage kun je veel bereiken en iemand een fijn gevoel geven…het gevoel dat hij of zij niet alleen is. Dat kost echt niet veel moeite. Alleen al je aanwezigheid is genoeg. Daarmee doe je veel voor de ander, maar ik doe het ook voor mezelf. Dit zijn momenten dat ik helemaal niet met mezelf bezig ben en ook niet over mezelf nadenk. Dat geeft mij ook weer rust.

Naar mijn mening kan iedereen wel een paar uurtjes in de week vrijmaken. Al is het 2 uurtjes. Gewoon even op de koffie gaan voor een kletspraatje of samen een wandeling maken.

Ik zou graag willen zien dat meerdere jonge mensen vrijwilligerswerk doen.

Op een dag zijn wij ook ouder…
Dan wil jij toch ook dat iemand jou gezelschap houdt?”